FaH

RADNI POSJET: Troškovi puta predsjednice Grabar-Kitarović SAD-u 73.800 kuna

Ukupni troškovi radnog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Sjedinjenim Američkim Državama iznose 73.867,60 kuna, a oni uključuju troškove avionskih karata, smještaja, reprezentacije i dnevnica za predsjednicu Republike Hrvatske i pročelnicu Kabineta predsjednice Nataliju Hmelinu, potvrdili su u petak medijima iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Navedeni troškovi ne uključuju troškove članova osiguranja koji su iz Hrvatske putovali s predsjednicom i njezinom šeficom kabineta. Naime, predsjednica Republike je štićena osoba 1. kategorije, a za njezinu sigurnost brinu djelatnici Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a, naveo je je Tportal.

Predsjednica Republike Hrvatske Grabar Kitarović bila je u radnom posjetu SAD-u od 1. do 7. siječnja. Po povratku iz SAD-a predsjednica nije detaljnije obrazlagala tijek službenog posjeta.

U međuvremenu, dokumentaciju o predsjedničinom putu u SAD, zbog podnesenih prijava, zatražilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon što prikupi potrebne podatke, Povjerenstvo će na nekoj od sljedećih sjednica raspravljati o tome jesu li prijave osnovane ili ne, odnosno na temelju prikupljenih podataka i dokumentacije donijet će odluku o pokretanju ili o nepokretanju postupka.

Prije desetak dana u javnosti je, pak, procurila tajna diplomatska bilješka hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu o predsjedničinim sastancima i razgovorima u SAD-u. U hrvatskoj tajnoj službi istražuju kako je tajna diplomatska bilješka o razgovorima hrvatske predsjednice sa sugovornicima u SAD-u procurila u medije te tko je sve imao pristup dokumentu.

Komentiraj