Radionica precizne poljoprivrede: Dronovima do jeftinije i produktivnije proizvodnje

Primjena inovativnih tehnologija u poljoprivredi poput bespilotnih letjelica, tzv. dronova, omogućit će smanjenje troškova te povećati produktivnost poljoprivredne proizvodnje, istaknuto je na radionici o preciznoj poljoprivredi održanoj ovoga tjedna u Zadru, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede održali su ovoga tjedna u Zadru radionicu iz područja precizne poljoprivrede, primjene geografskog informacijskog sustava (GIS) i inovativnih tehnologija u poljoprivredi.

Demonstraciji u Zadarskoj županiji je prisustvovalo 30-tak poljoprivrednih proizvođača iz županije, a do kraja godine planirano je održavanje još desetak sličnih radionica o preciznoj poljoprivredi diljem Hrvatske, navode iz Ministarstva.

Cilj predavanja i demonstracijskih aktivnosti je objasniti i približiti tehnologije koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti značajne uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda.

Uz teorijski dio, održana je i demonstracija rada s tzv. dronovima, modernim bespilotnim letjelicama kojima će se uz pomoć senzora prikupljati podatci na terenu, a što će poljoprivrednicima dati snažniju kontrolu nad poljoprivrednom proizvodnjom te ju učiniti jeftinijom i produktivnijom.

Voditelj Odjela za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede Darko Luganja istaknuo je kako se kao odgovor na sve veću potražnju te istovremenu potrebu za smanjenjem cijena proizvoda, poljoprivrednicima i agronomima nudi rješenje implementacije inovativne tehnologije.

“Među aktivnostima demonstracije tehnologija precizne poljoprivrede, prikazali smo konkretnu primjenu bespilotnih letjelica kojima je moguće efikasnije i preciznije obnavljati različite izvide ili prskanja usjeva, pogledati polja povrća i voća, vinograda i slično i ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest, kao i na kojem dijelu polja nedostaje vode ili mineralnih gnojiva, što omogućava ciljano djelovanje i uštede u proizvodnji”, kazao je Lugonja.

Predavanje i demonstracijske aktivnosti u svrhu prikaza korištenja bespilotnih letjelica, specijaliziranih kamera i dodatne opreme koja se koristi u preciznoj poljoprivredi te programskih rješenja koja služe za obradu dobivenih podataka, organizirana su u suradnji sa tvrtkom Technologic Industry iz Samobora, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Komentiraj