‘Radio Siga’ Ivana Vidaka osvojio nagradu Iso Velikanović za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020.

Roman ‘Radio Siga’ Ivana Vidaka osvojio je nagradu Iso Velikanović za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020. na multimedijalnoj večeri jubilarnih, XX. dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova, koja je održana protekle subote u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Riječ je o književnim nagradama vezanim uz knjišku produkciju vojvođanskih Hrvata.

Roman ‘Radio Siga’ pripovijeda o bačkom mjestu Siga u kojem se rodio i živio Kalman Gubica, mjesni dobošar kojem je od četrnaeste godine povjeren zadatak da na dvanaest seoskih križanja svakodnevno čita novosti iz zemlje i svijeta. No, nakon što uoči Drugog svjetskog rata preživi udar munje suočit će se s posljedicama i okolnostima kakve nije mogao ni sanjati…

Roman ‘Radio Siga’ ove je godine uvršten i u finalni izbor književne nagrade Tportal za najbolji roman objavljen u 2020. godini.

Pisac Jurica Pavičić istaknuo je da je ‘Radio Siga’ knjiga koja nastavlja na moćnu tradiciju istočnoeuropskog magičnog realizma. “Vidakov roman – ne samo zbog naslovnog doboša – podsjeća na Grassov ‘Limeni bubanj'”, rekao je.

“Kroz priču o Kalmanu, seoskom siročetu, Ivan Vidak maestralno, iz pozicije autsajdera, kroz naraciju o životu malena mjesta smještenog ‘Bogu iz nogu’ u huda vremena prije i tijekom strašnog Drugog svjetskog rata, ali i tijekom godina poraća, godina ‘svođenja računa’ pripovijeda priču o Ravnici”, smatra spisateljica Ivana Šojat.

Ivan Vidak rođen je u Somboru 1981. godine. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz roman ‘Radio Siga’ dosad je objavio zbirku priča ‘Ugljik na suncu’ (2015.). Živi i radi u Zagrebu.

Komentiraj