RADIO NACIONAL Vesna Pusić: Ovo nije kraj desnog populizma, ali je možda početak kraja

Autor:

16.12.2009., Zagreb - Vesna Pusic, predsjednicka kandidatkinja HNS-a. rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Najavljeni pohod desnih političkih opcija na vlast u Europi, čini se da nije bio uspješan, kako su to pokazivala predviđanja, koja su im, kao u Francuskoj davali šanse za uvjerljivu pobjedu.

Velika Britanija prva je pokazala da se stvari zakreću od centra u lijevo, što je potvrdila uvjerljiva pobjeda Laburističke stranke predvođene Keirom Starmerom. Nakon samog proglašenja pobjedničkih rezultata, jedna od budućih odluka posebno je odjeknula, a najavljuje prestanak povrata imigranata u Ruandu. Također postavlja se pitanje poboljšanja suradnje s EU nakon Brexita.

Naoko van europocentričnog pogleda na svjetsku politiku, vrlo važni izbori održani su u Iranu. Nakon pogibije Ebrahima Raisia, pobjedu na izborima za predsjednika Irana izborio je Masud Pezeškian. S gotovo tri milijuna glasova prednosti pred tvrdolinijaškim protukandidatom Saidom Džalilijem, njegov izbor pokazuje da je strahovlada koja je dovela do smrti Mahse Amini i velikih protuvladinih prosvjeda, prevelik teret za iransko društvo. Svi kojima je njegov izbor unio optimizam i ulio vjeru da Iran kreće u otvaranje i demokratizaciju, trebaju biti svjesni da je njegovu kandidaturu odobrilo ‘Iransko vijeće Čuvara’. Da se neke stvari ne mijenjaju svjedoči i Pezeškianova izjava koja je potvrdila kontinuitet protuizraelske politike Irana.

U novostvorenim okolnostima ovog tjedna održava se samit NATO saveza u Washingtonu. Obljetničko okupljanje povodom 75. godina osnutka, neće obilježiti veliki sukobi, poput rata u Ukrajini, niti moguće prijetnje ratom poput neprestane napetosti između Kine i Tajvana i njezinih saveznika. Glavna tema bit će zapravo zdravstveno stanje predsjednika SAD-a Joe Bidena, koje će usmjeriti NATO u jednom od dva pravca, ovisno o ishodu predsjedničkih izbora. Gošća dana Radio Nacionala je bivša prva potpredsjednica Vlade, bivša ministricom vanjskih poslova i bivša predsjednicom HNS-a, Vesna Pusić.

Cijeli razgovor s Vesnom Pusić na Radio Nacionalu poslušajte OVDJE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.