RADIO NACIONAL Nj.E. Qi Qianjin: Kina je doprinijela smanjenju siromaštva u svijetu

Autor:

04.04.2023., Zagreb - Veleposlanstvo Narodne Republike Kine, veleposlanik Kine u Hrvatskoj  Njegova Ekselenija Qi Qianjin. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U emisiji Radio Nacionala Corps Diplomatique gostovao je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Qi Qianjin, .

U razgovoru s glavnom urednicom Radio Nacionala Zrinkom Vrabec Mojzeš Njegova ekselencija Qi Qianjin razgovor je započeo kratkim uvodom o razvoju Kine: “Ove godine obilježavamo 75. obljetnicu Narodne Republike Kine. Pokušati ću podijeliti s vama dio naše povijesti. Narodna Republika Kina utemeljena je 1949. godine nakon poraza kolonizacijskih sila i okupatora. Postali smo jači i bogatiji, posebice u posljednjih 40 godina. Izgradili smo snažnu ekonomiju. S otvaranjem prema svijetu smo započeli 1978. godine. Prije toga Kina je bila vrlo zatvorena. BDP je 1979. godine iznosio 156 američkih dolara, a danas je Kinesko gospodarstvo drugo po snazi u svijetu.” Njegova ekselencija Qi Qianjin je  u nastavku je rekao: “Kada sam bio mlad, devedesetih godina prošlog stoljeća san mi je bio imati auto. U to vrijeme Kinezi su još uvijek bili dosta siromašni. Uspio sam ostvariti svoj san. Stoga je najveći doprinos Kine čovječanstvu što je 700 milijuna izašlo iz siromaštva. Time je Kina doprinjela smanjenju siromaštva u svijetu s tri četvrtine. Kao dodatak tome treba reći da je Kina postalo najveće tržište na svijetu. Mnogi nas pitaju o tome koja je naša tajna? Prvo, to je Kineska vlada koja provodi pravu politiku, kako je zovemo, kineskog socijalnog sustava tržišta. Još od 1978. godine provodi je i ona je spoj osnovne socijalističkog sustava s kapitalizmom i slobodnim tržištem. To je naša tajna,” zaključio je.

Govoreći o diplomatskim odnosima i suradnji Kine i Hrvatske Njegova ekselencija Qi Qianjin kaže: “Ove godine slavimo 32. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Kada govorimo o političkim odnosima, naše vlade se odnose kao ravnopravne, međusobno se uvažavajući. Partnerski se odnosimo jedni prema drugima. Uspostavili smo političku komunikaciju i povjerenje. Po pitanju ekonomske suradnje, zadnji veliki projekt suradnje, Pelješki most, hrvatski dužnosnici su opisali kao najljepši dragulj u kruni hrvatskog turizma. On nije samo simbol suradnje Kine i Hrvatske, već predstavlja dobar model kako uspostaviti dobre odnose Kine i Europske unije”, zaključio je.

O drugim projektima na kojima će Kina surađivati s Hrvatskom Njegova ekselencija Qi Qianjin je spomenuo: “Osim Pelješkog mosta, kineske tvrtke radile su na mnogim projektima u Hrvatskoj. Među ulaganjima tu je vjetroelektrana Senj koja proizvodi mnogo struje. Radi se o adaptivnom projektu. Tvrtka koja je radila na Pelješkom mostu dobila je još jedan projekt u blizini Splita. Sada smo u pregovorima o uvozu meda iz Hrvatske.  Mi smo vrlo veliko tržište, imamo jako mnogo ljudi srednje klase koji žele hrvatske proizvode poput tune, vina, maslinovog ulja ili tartufa. Uvijek nastojim istaknuti kada govorim o suradnji naših država  da se moramo truditi uvoziti što više visokokvalitetnih proizvoda na tržište Kine.”

Cijeli razgovor s Njegovom Ekselencijom Qi Qianjinom, izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj pogledajte OVDJE

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.