RADIO NACIONAL Davor Dretar: Da. Klimatske promjene su tu, to nitko normalan ne može zanijekati

Autor:

23.02.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o aktualnim temama govorio je Davor Dretar.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Olujno nevrijeme s tučom koje je prošlo preko Hrvatske, posebno teške posljedice ostavilo je u Slavoniji. Uništena krovišta, potučeni usjevi, voćnjaci, vinogradi, ugrožene životinje, dio su posljedica nevremena.

Promjene vremena uzrokuju sve češće ‘superćelijske oluje’ za koje državna i lokalna vlast očito nije spremna. Prvi je sustav upozoravanja, koji u osnovnom dijelu koji pokriva Državni hidrometeorološki zavod, a bavi se vremenskom prognozom i ukazivanjem na područja visoke opasnosti od nevremena, relativno dobro djeluje. Potom dolazi na red služba 112 koja bi trebala putem SMS poruka slati obavijesti i pripremati stanovništvo na oprez i za sada djelomično to uspijeva. Treći je potpuno nedjelotvoran i to je sustav protugradne obrane. Sustav obrane protugradnim raketama je dokinut, novi načini kao zasijavanje oblaka očito nisu dovoljno pouzdani. Prijepori oko učinkovitog načina zaštite od tuče postali su dio analize prouzročenih šteta.

Država uvijek spremno na deklarativnoj razini prvo izrazi žaljenje i solidarnost, zatim uputi na podnošenje odštetnih zahtjeva, dok sanacija štete u onom prvom naletu biva odgovornost i trošak onih koji su nastradali. Do sada isplaćene štete mogle su biti dijelom preventivnog programa koji bi jednim dijelom bio usmjeren na razvijanje učinkovitog sustava obrane od tuče, a drugi u druge sustave zaštite usjeva i plodova, kao što su mreže za vinograde ili voćnjake.

Član Domovinskog pokreta Davor Dretar u prošlom sazivu Sabora u kojem je bio i zastupnik, sustavno se zalagao za rješavanje ovog pitanja i to je razlog da kao Gost dana Radio Nacionala prokomentira ovu temu.

O pretpostavkama za učinkovit sustav obrane od tuče: “Učinkovit sustav obrane protiv tuče pretpostavlja kao prvo njegovo izmicanje ispod zahvata i obuhvata potpuno neučinkovitog Državnog hidrometeorološkog zavoda. To je prvi korak koji trebamo učiniti. Postoji recimo sustav civilne zaštite, koji je na žalost nedovoljno operativan i učinkovit, ali sada imamo mogućnosti i poluge da to promijenimo. Dakle, učinkovit sustav obrane od tuče je državno tijelo koje ga može adekvatno provoditi. Drugo je postojeći sustav na terenu. Čitam takav niz gluposti, da ne kažem laži u kojima povezuju rakete sa Sovjetskim savezom, desničare s SSSR-om, pišu totalne bljezgarije. Moramo imati kvalificiranu službu meteoroloških stručnjaka, postaja koje će moći izmjenjivati podatke o onome što nam se približava, tzv. tučonosnim oblacima i to na regionalnoj i međudržavnoj razini. Moramo imati sustav na terenu, poslužitelje što prizemnih generatora, što ostalih načina za donošenje agensa srebrnog jodida u tučonosni oblak ili u trenutku njegovog formiranja samo u oblak. Onda tek možemo govoriti o operativno učinkovitom sustavu.”

O prevenciji obrane od tuča: “Prevencija, prevencija, prevencija! Možemo to reći, na neki način, ljudsko mijenjanje meteoroloških prilika odnosno posljedica meteoroloških pojava. To je ono na čemu svakako trebamo raditi. Ponovit ću: moramo imati učinkovit sustav obrane od tuče. Ovdje se potpuno nepotrebno spominju rakete. Rakete su zastarjeli, napušteni oblik donošenja srebrnog jodida u tučonosni oblak. Dakle, nitko ne zagovara rakete!  Ono o čemu ja razgovaram s ministrom Dabrom jest moderni sustav. Danas doslovno u svakom dućanu možete kupiti dron. Zamislite samo kakvi  dronovi, koje kvalitete i učinkovitosti mogu postojati unutarorganiziranog sustava obrane od tuče na nivou kada ih financira jedna država. Dronovi su jedna od opcija. Znamo da su avioni opasni jer je to skupo, a tu su i ljudski životi, to ne dolazi u obzir. Mi moramo uložiti, ako želimo rezultate.  Stotine mudrih glava u Hrvatskoj kažu da je prevencija neučinkovita.  istovremeno kažu da su potrebne protugradne mreže i osiguranje. Kriju činjenicu da su mreže neučinkovite, a  osiguranje još manje. Ako imate OPG pitanje je hoće li vas osiguravajuća kuća htjeti osigurati, sklopiti policu vezanu uz štete od tuče.”

O klimatskim promjenama i prevenciji: “Rekao sam, da, klimatske promjene su tu, to nitko normalan ne može zanijekati. Koliko smo mi s plastičnim čepom koji je na boci ili nije, za zelenom, žutom ili smeđom vrećicom tome doprinijeli, veliko je pitanje. Mi ovdje se bavimo čepom na boci, a znamo koliki je udio sedam najrazvijenijih zemalja svijeta u zagađenju. Još jednom, klimatske promjene su tu. Tek sada je bitno ojačati sve sustave prevencije, sada o tome treba razgovarati u svakoj prilici.”

Cijeli razgovor poslušajte OVDJE

 

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.