Potpredsjednik Sabora i zastupnik nacionalnih manjina Furio Radin u četvrtak je tijekom rasprave o Zakonu o duomljavanju otkrio kako i sam ima iskustvas udomljavanjem.

“Kad sam bio mlad udomljavao sam djecu preko vikenda. Išao bih u Nazorovu, bio sam psiholog pa sam poznavao… nisu me ništa tražili posebne kvalifikacije jer sam imao kvalifikacije, bio sam oženjen i imao sam dvoje djece. Godinama smo udomljavali djecu. Bili su to brat i sestra iz Zagorja. Ja sam uvijek išao po njih i kada bi ja ušao unutra prema meni bi trčalo barem 30-tero djece sa dignutim rukama i rekli – uzmi mene, uzmi mene. Ova tematika mi je itekako pri srcu. Osim što nema razlike između heterseksualnih i homoseksualnih parova ili pojedinaca, i da nema svih istraživanja, sve je bolje od onog što se može vidjeti u takvim sirotištima”, poručio je Radin.

Na početku rasprave pljuštale opomene

Radin je ranije u četvrtak ‘zaradio’ i opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Nakon izlaganja HDZ-ovog Davra Ive Stiera, koji je branio ministricu Murganić, Radin se javio ja povredu poslovnika.

“Ajmo razgoličiti što se tu pokušava učiniti. Oni koji vas kritiziraju danas ne žele se pomiriti s onim što piše u Ustavu, a to da je brak životna zajednica žene i muškarca. I oni to i dalje ne mogu prihvatiti. Napadi na vas su nastavak ili pokušaj onih koji se ne mogu pomiriti s tom odredbom Ustava”, rekao je Stier u svom izlaganju.

Radin je potom prijavio povredu poslovnika, zboig iznošenja neistine. “Brak izjednačavate s obitelji. Ali ne zasnivaju se sve obitelji na braku, imamo i izvanbračne zajednice koje su obitelji”, rekao je Radin, i zaradio opomenu, zbog koje je prosvjedovala oporba. Potom se i Stier javio za povredu poslovnika. Iako ju je povukao, ipak je nastavio govoriti. “‘Ja sam samo detektirao koja je politička motivacija ovih napada na ministricu”, poručio je Stier, te također zaradio opomenu zbog povrede poslovnika.

Treću opomenu zaradio je Mostov Nikola Grmoja jer je isto povrijedio poslovnik. “Povrijeđen je poslovnik jer je kolega Furio Radin licemjerno zlorabio poslovnik za neke sukobe, a zapravo je sve u Vladi dogovoreno između HDZ-a, HNS-a i manjina. Ne radite cirkus u Saboru”, rekao je Grmoja.

“Kakav cirkus?! Ja sam dao opomenu kolegama Radinu i Stieru zato što je povrijeđen poslovnik i onda se vi javljate da je povrijeđen poslovnik. Sad i vi dobivate opomenu. Vodimo raspravu koja je važna za hrvatsku javnost i čuvajmo jedni druge i budimo korektni jedni prema drugima”, rekao je Jandroković.

Komentiraj