Predsjedsjednik Narodne stranke – Reformista, saborski zastupnik Radimir Čačić upozorio je u utorak kako je rad na neodređeno u Hrvatskoj “potpuno nestao”, potkrijepivši to nizom podataka, među kojima i podatkom da je u razdoblju od 2012. do 2015. udio novozaposlenih na određeno vrijeme u odnosu na ukupan broj novozaposlenih iznosio oko 93 posto.

Više od 94 posto zaposleno na određeno

Od 203 tisuće novozaposlenih u 2014., njih 192 tisuće ili 94,2 posto zaposleno je na određeno, svi osim države, naveo je Čačić na konferenciji za novinare.

Ništa bolji nisu ni podaci za prošlu godinu u kojoj je od 206 tisuća novozaposlenih na određeno bilo njih 191 tisuću ili 92, 5 posto.

“To je zločin prema građanima Hrvatske, prema novim generacijama i izravna šteta za gospodarstvo”, istaknuo je Čačić, upozoravajući kako su zaposleni na određeno zakinuti za niz prava pa, primjerice, ne mogu uzeti kredit, nemaju šansu planirati godišnji odmor, ozbiljno se sindikalno organizirati…

Predsjednik Reformista ne spori da ima područja, poput turizma, gdje je razumljivo zapošljvanje na određeno, ali naglašava da u nekima, poput prerađivačke industrije, za to ne postoji nikakvo opravdanje.

“Radi se o zlouporabi jednog instituta, država nije obavila svoju funkciju, otvorila je prostor brutalnoj zlouporabi rada na određeno vrijeme”, ocijenio je Čačić i najavio interpelaciju o radu Vlade na području radnog zakonodavstva.

Predložit ćemo da Vlada u roku od tri mjeseca uputi u saborsku proceduru zakonsko rješenje kojim će se odrediti djelatnosti i grane u kojima je zapošljavanje na određeno dopušteno bez ograničenja ili s minimalnim ograničenjem i grane gdje takvo zapošljavanje ne smije prelaziti 20 posto ukupnog broja novog zapošljavanja, rekao je Čačić.

Svoj prijedlog dajemo na potpis u srijedu, pozvani su ga potpisati svi zastupnici koji prepoznaju ovaj problem koji ne traži dodatni novac, i to nije pitanje ljevice i desnice, rekao je Čačić kojemu trebaju potpisi desetine zastupnika, dakle njih 15.

Kao da je važno tko će platiti manje

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić potvrđuje da je ugovor o radu na određeno, koji zakon definira kao iznimku, postao pravilo, pa i u trgovini.

Rad na određeno je, kaže, potpuno ukinuo institut probnog rada, novi radnici pristaju na takve ugovore jer su slabija strana i jer na burzi čeka više od 250 tisuća nezaposlenih od kojih su većina potencijalni trgovci.

Navela je primjer žene koja je u pet godina potpisala 36 ugovora, a prvi put kad se usudila pitati za svoje pravo, ugovor joj je nije produžen, kao i primjer trgovačkog centra pred otvaranjem u kojem je od 46 zaposlenika samo jedan, šef, imao ugovor na neodređeno, svih ostali na određeno.

Štulić upozorava da se u trgovini radi po cijele dane, 365 dana u godini, uz samo tri blagdana, a prosječna plaća prodavača je oko 3100 kuna neto. “U trgovini, imamo osjećaj, da je važno tko će manje platiti radnika”, izjavila je Štulić.

Komentiraj