Radimir Čačić: “Kampanja za cijepljenje je bespredmetna jer se nemamo čime cijepiti”

Čelnik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić u četvrtak je za N1 komentirao koalicijski sastanak na kojem je iznio prijedlog Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, ali i lokalne izbore.

“Rekao sam da sam razgovarao s predsjednikom, da će dati prijedlog kandidatkinje, a na predsjedniku je da to kaže javno. Dogovorili smo se da na sastanku koalicije iznesem taj njegov stav i ja sam ga iznio jer imam vrlo dobre odnose već nekoliko desetljeća s predsjednikom države, a i korektne odnose s premijerom. Moj stav o tome je bio da je to nešto što apsolutno ne samo da zaslužuje, nego traži razgovor između njih dvojice”, kazao je Čačić.

Upitan smatra li on da treba poštovani zakonski propis o javnom pozivu ili predsjedničku ovlast po Ustavu, Čačić kaže da predsjednik iz teksta Ustava ima izvornu ovlast da predloži predsjednika Vrhovnog suda, a okvir za to je vrlo jasan – predsjednik je član Vrhovnog suda, a da bi netko bio član, za to postoji zakon gdje je definirano koji su za to uvjeti.

“Nadgradnja toga može i ne mora biti predmet o kojim Sabor donosi odluke. Tridesetak godina su uvijek predsjednici države predlagali i bez tog zakona. Sad imamo zakon. Predsjednik očito smatra da to na neki način predstavlja derogiranje njegovih ovlasti, ali nisam ekspert za ustavno pravo. Oni se o toj temi ne slažu, koliko sam čuo, i što se nas tiče, mi se nećemo opredjeljivati”, istaknuo je.

O cijepljenju kaže da je kampanja ‘Budimo odgovorni, cijepimo se’ bespredmetna – jer se nemamo čime cijepiti. “Sve što smo dobili, osim one prve faze, sve nakon toga moći ćemo cijepiti u jednom danu u četiri dvorane masovnog cijepljenja. Nemamo razloga pričati o masovnom cijepljenju dok cjepiva nema. Potrebno je i dobro da se osigura iz različitih izvora što veći broj cjepiva. Na vladi je da o tome odlučuje”, poručio je varaždinski župan koji je najavio da ide po još jedan mandat.

Miroslav Škoro, kaže, donio je radionalnu odluku. “Da je Škoro ušao u utrku u kojoj bi imao male šanse za drugi krug, priča bi bila neracionalna. To bi derogiralo njegovu političku poziciju. Preranom smrću gradonačelnika Škoro ima bitno veće šanse jer njegovo biračko tijelo nije pod snažnim ideološkim zastavama”, kaže.

Tomislav Tomašević, smatra Čačić, sigurno ulazi u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika. “Opći stav u odnosu na Bandića je, kad su ljudi imali ozbiljne primjedbe na njegove projekte, ponekad su one bile utemeljene, a često su bile vezane uz transparentnost. Osobno moja primjedba je bila da nema dovoljno vizije u razvoju Zagreba bez obzira na realizirane projekte. Ne vidim je iskreno ni u ponuđenim kandidaturama”, istaknuo je.

O ostavštini Milana Bandića rekao je da je previše sumnji. “A čovjek koji 20 godina neupitnom energijom vodi grad, sigurno ostavlja i tragove. Osobno sam smatrao da je Cvjetni trg kvalitetno rješenje za grad, kao i Bundek. A ima stvari koje sam apriori smatrao lošima, npr. projekt Manhattan”, kazao je Čačić i zaključio da na sprovodu Bandića nije bio jer je smatrao da je situacija prijeporna jer je to nekonzistentan pristup.

Komentiraj