Rade Šerbedžija o preminuloj kolegici: ‘Ono što je Mira Furlan doživjela 1991. je sramotno’

Rade Šerbedžija je u petak za N1 govorio o prerano preminuloj kolegici Miri Furlan, te istaknuo da je ono što je ona doživjela 1991. je sramotno.

“Mira baš ničim, ama ničim, nije zaslužila takav odnos prema njoj kakav je ona doživjela ’91. godine i u tom smislu je sramota, ali nju su branili ljudi i kazališni radnici i u Hrvatskoj i Srbiji i svugdje. I filmski i kazališni ljudi”, izjavio je za Rade Šerbedžija te dodao da je Mira Furlan bila jedna od “najblistavijih glumica” na području bivše države.

Početkom rata velika umjetnica dobila je otkaz te ostala bez stana, jer je navodno postala politički nepogodna. Nakon toga, bivša prvakinja HNK-a u Zagrebu Mira Furlan sa svojim je suprugom, beogradskim redateljem Goranom Gajićem, novi život odlučila pronaći u Americi.

“Ona se već kao mlada glumica istaknula nekom posebnom ljepotom, stilom, glumom, pameću, nježnošću. Tako da je postala i simbol ženske ljepote i simbol pameti i mudrosti, talenta i talentirane glumice”, rekao je Šerbedžija za N1 i dodao: “Mira je bila kao čovjek, kao osoba, užasno nježna i krhka i ranjiva. Baš zato što je bila tako nježna i ranjiva teško se nosila sa okrutnošću svijeta koji je počesto prepoznavala i više nego drugi trpjela i zbog toga i patila”

“Ja ne znam drugačije misliti. Ne mogu u svojoj glavi pristati na rat kao jedino rješenje, ne mogu se natjerati da mrzim, ne mogu vjerovati da će oružje, ubijanje, osveta, mržnja, da će gomilanje zla bilo što ikada moći riješiti”, poručila je Mira Furlan 1. studenog 1991. godine , a zbog cijele nepravde koja joj se tada dogodila mnoge danas peče savjest.

Nakon što je otišla u SAD, uspješno je nastavila svoj život i karijeru. Vraćala se poslije 2000. kako bi glumila na Brijunima, u riječkom HNK-u, ali u svoj zagrebački teatar – nikad.

Komentiraj