Hrvoje Jelavic/PIXSELL

RAĐA “Mi s najboljim igračima odavno nismo više u vrhu”

Predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa dan nakon jošjednog poraza hrvatske košarkaške reprezentacije oglasio se na društvenoj mreži Facebook. Njegovu objavu u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Svaki rezultat je samo ogledalo rada u prošlosti. Tako da ovo što se dogodilo nije slučajno isto kao što nije slučajno da se to događa baš nama i tako već 20 i kusur godina. Svi zajedno trebamo konačno izvaditi glave iz pijeska i početi realno gledati na stvari. Mi s najboljim igračima odavno nismo više vrh Europske košarke, a bez njih smo još niže.

Pogledajte utakmice protiv Poljske. Oni su fizički jači i spremniji od nas. Samo je bilo pitanje kad će nas slomiti. I s najboljim igračima i bez njih. Da ne govorim o Litvi i ostalima s vrha. Sukus svega je da treba puno više raditi. U prvom redu klubovi i igrači individualno. Savez je u zadnjih par godina napravio dosta stvari za poboljšanje, ali bez suradnje klubova nećemo naprijed. Liga je do prije dvije godine trajala dva mjeseca, a zaštićeno godište je iskorištavano da ti isti klinci rade manje jer moraju igrati, a ne da bi kroz igru napredovali.

Igrači po reprezentacijama borave dva mjeseca godišnje, a sve drugo su po klubovima. Na pripreme dolaze neadekvatno pripremljeni pa je nemoguće mijenjati navike u kratkom roku. I da smo uspjeli nekim slučajem otići dalje moje bi mišljenje bilo isto. Kad sam prije godinu i pol dana rekao javno da trebamo krenuti iz početka s U-20 selekcijom pojačanom s par iskusnijih, javnost me dočekala na nož kao idiota.

Ja samo odavno realno gledan na stanje stvari i znam da je skoro nemoguće promijeniti navike starih igrača, nego da se triba okrenuti mlađim generacijama i odgajat ih pravilnije. Ne zato što sam ja nešto posebno pametan, nego zato što sam sve to prošao na svojoj koži i znam što me dovelo tamo gdje sam stigao. Samo i isključivo krvavi rad, red i disciplina te odricanje od normalnog zivota. To je jedini put naprijed. I možemo Stojko i ja otići, može doći sveti Ivan Pavao za predsjednika i trenera, ali nećemo ni milimetar naprijed ako se ne počme raditi puno bolje. Svaki klinac se triba pogledati u ogledalo i reći što hoće. Svaki klub će morati isto tako drastično unaprijediti rad. I zato apeliram na sve da ovo ne shvate kao skidanje odgovornosti, jer i mi u Savezu uzimamo svoj dio na leđa, nego kao put za izaći iz svega ovog stanja. Vrijeme generacije 92’ je odavno proslo, ali ta generacija zna jako dobro što je dovelo do osvajanja 10 medalja u 10 godina. Pitanje je samo tko se hoće do kraja žrtvovati u krajnjem slučaju za sebe pa tek onda za klubove i reprezentaciju”, napisao je Rađa.

Svaki rezultat je samo ogledalo rada u proslosti. Tako da ovo sta se dogodilo nije slucajno isto ka sta nije slucajno da…

Posted by Dino Rađa official on Tuesday, February 26, 2019

Komentiraj