Rada Borić: “Napadi desnice na Tomaševića promašeni su, glupi i besmisleni”

Saborska zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka Rada Borić ocijenila je za N1 da su napadi plakatima na kandidata platforme Možemo! za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića promašeni i besmisleni.

Komentirajući kampanju Suverenista koja se, barem na plakatima, usmjerila protiv Tomislava Tomaševića, Borić je dodala: “Podjele u zemlji su na desno i lijevo. Pa i ova priča s lubenicom, koju i vani zelenolijeve stranke koriste… Ali reći da nam je srce crveno, to je vjerojatno poruka za birače desnog spektra. To je posve promašeno, a možda i utuživo kad bismo se time htjeli baviti. Tomašević nikad nije išao ni s jednom rečenicom protiv kolega, za razliku od drugih. To je njegov karakter, a mislim da je utuživo imati sliku pola Tomašević, pola Soroš… Ta opsjednutost desnice da je netko drugo zamislio koja će vlast doći, vrijeđa i građane i sve. To je besmisleno.”

“Dešavaju se zgodne političke i zakulisne igre unutar desnog spektra, i podmetanja. Ulazimo u posljednji tjedan kampanje i izvlače se stvari koje doista nemaju veze s tim kako unaprijediti grad pa se koriste besmislene ideje, napadaju Tomaševića na prilično glup način”, rekla je Rada Borić.

Istaknula je da ih se napada za financiranje iz inozemstva, no ističe da su finacijska sredstva dobivali samo za civilno društvo i udruge, a ne za stranke.

Stjepo Bartulica je rekao da je to smišljeni plan – prvo su bili aktivisti, a potom političari. “Ja sam možda dobar primjer. Kad sam nakon dugo vremena feminističkog aktivizma ušla u politiku, sa zazorom su prijatelji i kolege gledali na to, ali sam prepoznala da kao aktivisti možemo biti na cesti, zagovarati ljudska prava, ali nema mogućnost mijenjanja zakona niti upravljanja sustavima”, odgovorila je Borić i dodala:

“Priča da smo došli iz aktivizma, to je legitimni put. Tada smo vidjeli što treba mijenjati i osvijestiti, a da to nismo mogli iz te pozicije. Tko financira udruge u kojima je Bartulica? Nikad nam nije palo napamet miješati politički aktivizam i politiku. Nije pitanje je li netko imao radni odnos, kao što govore Tomislavu… Pa raditi milijunske projekte iz EU fondova, za to trebaju znanje i iskustvo, to je posao. Sa sredstvima iz EU treba znati upravljati, do zadnjeg centa sve opravdati.”

Smatra da Tomaševiću više ništa neće “iskopati”: “Osim lubeničasto-soroševskih besmislica Tomaševiću ne mogu naći ništa. Tomašević je vrijedan, pažljiv, ima znanje o upravljanju Zagrebom toliko da bi mogao sam protiv svih kandidata pokazati koliko zna.”

Borić kaže da bi voljela da Zagreb u nedjelju dobije gradonačelnika: “No, ankete pokazuju da će bez obzira na protivnika u drugom krugu, Tomislav Tomašević pobijediti.”

Komentirajući s kim bi mogli formirati većinu u Gradskoj skupštini, odgovara: “Ovisi o više faktora. Ovo s kandidatom Mosta Danijelom Perićem nije bilo pitanje mladića od 14 godina. Kad netko mjeri kukuruz ima 30, a ne 14. Svi se imamo pravo mijenjati, ali Mostu, koji se želio pokazati umjereno desnom strankom, takav kandidat im nije trebao. Ako Most ne prijeđe prag, to znači da ćemo mi profitirati. Nadam se da nam neće trebati nitko drugi osim SDP-a. I oni su učinili napore i možda dobiju pet mjesta, to bi bilo sasvim dovoljno.”

Na koncu je rekla da sigurno pobjeđuju još na Korčuli, a dobar rezultat očekuju i u Splitu, Rijeci i Puli.

Komentiraj