Goran Stanzl/PIXSELL

Racija u zagrebačkom klubu, policajci istukli goste?

Andrej Rehak na Facebooku je podijelio iskustvo sa zagrebačkom policijom koje je doživio za vrijeme navodne racije u klubu Funku u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Sve se dogodilo u noći sa subote na nedjelju.

U objavi na Facebooku Rehak je napisao da je u klub ‘umarširao kordon od 30-ak potpuno oklopljenih i naoružanih interventnih policajaca’. Policajci su, piše Andrej Rehak, bili izrazito nasilni prema njemu, njegovu sinu (18) i sinovu prijatelju, a naposljetku su završili u policijskoj postaji.

‘Prije nego što sam uspio pozvati nam rundu, kroz vrata kluba umarširao je kordon od nekih tridesetak potpuno oklopljenih i naoružanih interventnih policajaca. Poput crnih pijuna, rasporedili su se na svakom metru i na sva tri flora kluba. Udarac pendrekom po stolu i naređenje da nitko ne napušta svoje mjesto. Potom su ušli poreznici koji su zatražili poslovne knjige i policajci u civilu koji su skupljali osobne iskaznice.

Iako se u Funku pušta glasna, ali uvijek kvalitetna muzika, to je nekakva oaza ‘reda i mira’ gdje se mogu sresti filmaši, kazalištarci, likovnjaci, glazbenjaci, filozofi, gejevi, lezbe… opasni likovi uglavnom.

I ta oaza ‘reda i mira’ poremetila se sada u mjesto tihe jeze, nevjerice i straha. Rekao sam Reneu i Maku kako me ova nepotrebno predimenzionirana demonstracija sile i represije podsjeća na ono kako zamišljam njemačku trideset treće kada su nacisti došli na vlast. Legitimirali su nas i nakon nekog vremena vratili iskaznice.

Onda je Mak, po nagonu prirode, otišao na WC… Policajac je međutim, u nastupnom govoru, jasno bio naredio da nitko ne napušta svoje mjesto… Nisam siguran koliko se ljudi u toj situaciji intenzivnog šoka sjećalo njegovauvodnog govora… Nekoliko sekundi kasnije svjedočili smo sceni u kojoj dva interventna policajca u punoj borbenoj spremi interveniraju na Maku tako da ga onim zahvatom ruke iza leđa izguruju van. Krenuo sam automatski za njima… i zapravo napustio svoje mjesto.

Onda su zgrabili mene, izveli me van i započeli sa brutalnim, potpuno nepotrebnim i neopravdanim tretmanom. Rene je pojurio za mnom… i napustio svoje mjesto… pa su zgrabili i njega i započeli sa tretmanom. Bespomoćan, gledao sam kako mi pomahnitali specijalci tuku sina. Rene je trenirao džudo i vješto im je migoljio pa su ga u jednom trenutku obrađivala četvorica u kornjača oklopima, a on im je i dalje migoljio. Plakao sam od nemoći i ponosa gledajući svog hrabrog sina kako ne želi klonuti jer mu tuku tatu. A meni su tukli njega…

(…)

Pojavila se tada jedna lijepa mlada djevojka, slučajni prolaznik. Možda je išla kući poslije neke ugodno provedene večeri. I onda je vidjela brutalnu scenu u kojoj četiri interventna policajca u oklopima navlače nekog mladića. Trebala je naprosto proći i okrenuti glavu. Ne ometati djelovanje organa javnog reda i mira. Biti poslušna građanka koja poštuje sustav. Jer instrumenti sustava samo su radili svoj posao… Ali nije prošla i nije okrenula glavu, nego je vrisnula na njih moćnike”, stoji u objavi. U nastavku Rehak opisuje kako su dvojica ili trojica policajaca grubo uhvatila i vukla po stepenicama djevojku Martinu Bonačić.

I kako se ona otimala, tako su oni pojačavali svoju represiju. Brutalni horor… Svjedočiti takvom padu vrijednosti, humanosti, muškosti… Tada sam potpuno klonuo i dao ovoj dvojici da mi savinu ruke i stave lisice.

Priča u policijskoj stanici priča je za sebe, ali neću sada o njoj. Ah, da, na saslušanju u sobi punoj interventnih policajaca u oklopima, jedan od njih mi je rekao kako moram biti sretan što živimo u demokraciji. U srednjem bi vas vijeku, veli on, spalili. … Martina Bonačić (djevojka hrabrost), Mak Murtić, Rene Rehak i ja, u svitanje nedjelje, napustili smo policijsku postaju s prekršajnim prijavama za remećenje javnog reda i mira”, napisao je Rehak.

Komentiraj