Rabljeni automobili: Koji su bili omiljeni, a koji su se najčešće krali prošle godine

Press/carVertical

Tržište automobila se skoro svake godine ubrzano mijenja, a neki trendovi najčešće ostaju isti.

IT tvrtka za obradu podataka carVertical objavila je godišnje izvješće sa statističkim podacima, prikupivši informacije o vozilima iz različitih baza podataka.

1. Na tržištu su najčešće oštećeni BMW automobili

Podaci carVertical o oštećenjima prikazuju visoke brojke. Sva izvješća zajedno dosežu štetu u iznosu od 3.282.580.416 EUR.

Možda i nije iznenađujuće da su BMW automobili na vrhu liste po oštećenjima, dolazi se do postotka, koji pokazuje da je 47.77% svih BMW-a na tržištu oštećeno.

2. Prevara s mjeračem kilometara i dalje je iznimno česta

Prema izvješćima o povijesti automobila generiranim tijekom godine, vraćanje kilometraže jedan je od najčešćih načina na koji se varaju kupci automobila.

Izvješća iz prošle godine pokazuju je znakove krivotvorenja mjerača kilometara u 18.5% slučajeva. Brojčano gledano, to je 7.112.444.874 ukupno vraćenih kilometara na provjerenim vozilima.

3. Najčešće se krade: Škoda Octavia

Brojne krađe automobila su zabilježene u 2021. godini, a sumnjivi prodavači su nastavili nuditi takve automobile. Najbolji način za izbjegavanje ukradenih automobila jest provjera povijesti automobila.

Prošle je godine tvrtka koja pruža izvješća o povijesti automobila generirala 672 izvješća o automobilima, koji su označeni kao ukradeni. Podaci su pokazali da je ‘najomiljenija’ Škoda Octavia.

Sudeći prema izvješćima, vjerojatnost krađe Octavije je 3.75 puta veća nego krađa susjedova BMW-a serije 3.

4. Omiljeni automobili 2021.: BMW, Volkswagen i Audi

Prema podacima iz izvješća, BMW, Volkswagen i Audi su najpopularniji proizvođači automobila.

BMW serije 3 favorit je među kupcima, a na njega se odnosi oko 5% svih carVerticalovih izvješća. VW Passat i Audi A4 slijede ga u stopu, dok se modeli drugih proizvođača pojavljuju tek pri kraju liste prvih 15.

Drugi popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW serije 1.

5. BMW je najstariji od svih provjerenih automobila

Broj starijih BMW automobila veći je od gotovo bilo kojeg drugog auta. 40.38% BMW auta koje ste provjeravali 2021. proizvedeno je između 1990. i 2010. godine.

Istovremeno, za VW i Audi ti brojevi iznose samo 14.56% i 19.97%. Postotak starijih automobila još je niži kod proizvođača kao što je Citroën – samo 10,92%.

Komentiraj