UDRUGA DOMINO

QUEER NEW YORK INTERNATIONAL ARTS FESTIVAL Kako Zagreb diktira trend New Yorku

Udruga Domino četvrtu godinu organizira sve utjecajniji Queer New York International Arts Festival

Četvrti Queer New York International Arts festival u organizaciji zagrebačke udruge Domino održat će se u New Yorku od 16. do 26. rujna na više lokacija, među kojima su Abrons Art centar koji je prošle godine odnio prestižnu nagradu off-broadway “Obie’’, ujedno i jedan od najaktivnijih i najutjecajnijih centara suvremene umjetnosti na Manhattanu. Potom je tu i galerija Merton D. Simpson i kultni Dixon Place, a dio programa bit će izveden i u samom Central parku. Kako je uopće došlo do festivala Queer New York International Arts, koji je začet u Zagrebu, za Nacional je objasnio njegov kurator Zvonimir Dobrović, ujedno i umjetnički direktor udruge Domino: “Queer New York pokrenuo sam prije četiri godine, nakon što je Queer Zagreb trajao već desetak godina. Bilo mi je jasno da je, što se tiče promišljanja queer umjetnosti, ono što smo radili u Zagrebu bilo mnogo dalje od onoga što je tada postojalo u New Yorku. Zvuči posve čudno, ali to je bilo tako. Stoga mi se činilo logičnim da estetiku i umjetnička istraživanja koja smo tako dugo njegovali u Zagrebu, isprobamo u New Yorku’’.

Program ovogodišnjeg festivala koji novine poput New York Timesa i Time Outa prepoznaju kao jedan od najzanimljivijih na bogatoj njujorškoj sceni posebno je fokusiran na afričku izvedbenu umjetnost.

“Prošle godine imali smo nekoliko najava i čak pet recenzija u New York Timesu u deset festivalskih dana. To je vrsta medijskog praćenja koja nam se ni u Hrvatskoj nije dogodila za vrijeme Queer Zagreba. Takav tretman u mainstream medijima i promocija koju omogućuje New York Times svojim tekstovima za umjetnike koje predstavljamo i za festival znači neopisivo mnogo, ne samo za jaču pokrivenost kod drugih medija, nego i za više publike, za pronalaženje sponzora i svega drugog što festival čini mogućim”, kaže Dobrović i ne krije zadovoljstvo kako je prihvaćen u New Yorku te ističe da nije lako organizirati takav festival u tom gradu, dok mu je sjedište u Zagrebu. “Organizirati festival s 40 izvedbi i pedesetak umjetnika, na raznim lokacijama u Manhattanu, a sve to koordinirati iz Zagreba sigurno je neuobičajen pothvat pun izazova. No, u New Yorku imam odlične partnere, financijere i suradnike, a u Zagrebu producente s kojima je sve to ne samo moguće, nego je i zabavno. Festival u New Yorku nam je svima koji radimo Queer Zagreb vrlo važan upravo zbog lošeg načina na koji se zadnjih godina Zagreb odnosi prema Queer festivalu, pa je lijepo kad smo brzo prepoznani i prihvaćeni u New Yorku. Queer Zagreb u hrvatskom kontekstu i dalje je itekako potreban, ali nažalost sve češće nema adekvatnog sugovornika u okvirima domaćeg, pogotovo lokalnog sustava podrške’’, rekao je Dobrović.

  • ‘QUEER NEW YORK SAM POKRENUO nakon Queer Zagreba. Što se tiče promišljanja o queer umjetnosti, u Zagrebu smo bili puno napredniji od onoga što se događalo u New Yorku’

Ove godine na festivalu Queer New York International Arts Balkan će predstavljati bugarski umjetnik Ivo Dimchev, koji će u predstavu uključiti sugestije svojih fanova na Facebooku, a Hrvatsku koreograf Bruno Isaković koji će imati svjetsku premijeru svog novog rada “Disclosures’’. U predstavi razmatra odnose intimnosti, nesigurnosti i nagosti kroz osobne priče sedam njujorških izvođača koji su odlučili s publikom podijeliti vlastito razotkrivanje. Na ovogodišnjem festivalu gostuje i švicarsko-američki umjetnik Joshua Monten koji u koreografiji ima znakovni jezik. Uz njega je tu i također zagrebačkoj publici poznata Annie Sprinkle, koja kombinira ekologiju i seks kroz feminizam, uz ekskluzivnu “ekoseksualnu’’ turu po Central parku.

O queer djetetu u Africi govorit će se u predstavi “Shades of a Queen’’, a marokanski umjetnik Mehdi-Georges Lahlou analizirat će pitanja vjerskog fundamentalizma. Dobrović pojašnjava koliko gostovanje hrvatskih umjetnika na tom sve popularnijem festivalu znači za domaću kulturnu scenu. “Imati festival u gradu poput New Yorka meni kao umjetničkom direktoru sigurno daje neku vrstu odgovornosti i prema hrvatskim i regionalnim umjetnicima. Uostalom, jedna od ideja vodilja same inicijative pokretanja tog festivala bila je neslaganje s uobičajenim načinima programiranja festivala u većim gradovima. Unatoč tome što su sredstva za domaće umjetnike za gostovanje u New Yorku izuzetno oskudna i mogla bi pokriti troškove za možda jednog ili dva umjetnika, svake godine imamo veći broj umjetnika iz Hrvatske jer znam što to nekome, pogotovo mladim umjetnicima, može značiti. Netko će to prepoznati, netko neće, ali raditi u New Yorku i imati recenziju u New York Timese nije svakodnevna prilika.’’

Na festivalu se dodjeljuje i posebna stipendija André von Ah za doprinos queer izvedbenim umjetnostima. Ovogodišnji dobitnik je kolektiv Social Health Performance Club koji će nizom izvedbi propitivati queer predznak umjetničkog djela. Na festival će se održati i multimedijalna predstava inspirirana Derekom Jarmanom, cabaret o odnosu roda, moći i seksualnosti te niz drugih izvedbi. Udruga Domino, koja u Hrvatskoj organizira festival Perforacije i Queer Zagreb sezonu, nakon četiri godine festivala u New Yorku etablirala se za predstavljanje balkanske i međunarodne queer umjetnosti. Misija festivala Queer New York International Arts je da proširi tradicionalno shvaćanje queera u umjetnosti.

Komentiraj