QAnon zavjera nakon Bidenove inauguracije u krizi, ali opasnost nije prošla

Nije to trebala biti Bidenova inauguracija, nego “dan konačnog obračuna”: bili su uvjereni da će u srijedu ugledni Demokrati i ostali, kako ih zovu, “elistički sotonski pedofili” biti uhićeni i likvidirani po zapovijedi predsjednika Trumpa. Ništa od toga nije se dogodilo. I što sad da rade pristaše QAnona, nevjerojatne teorije zavjere koja je posljednjih mjeseci, uoči Trumpova poraza na predsjedničkim izborima, obuzela milijune Amerikanaca?

QAnon, fantazmagorična ali opasna teorija zavjere, pojavila se u listopadu 2017, da je do danas, usprkos mnogim i očiglednim protuargumentima, prigrle milijuni Amerikanaca. U njezinu temelju, opisuje BBC, jest “dalekosežna, potpuno neutemeljena teorija koja tvrdi da predsjednik Trump vodi tajni rat protiv elitističkih sotonističkih pedofila u vladi, biznisu i medijima”.

Mnogi zagovornici QAnona bili su u gomili koja je 6. siječnja, na Trumpov nagovor, provalila u Kogres. Trump nije izravno i javno podržao samu teoriju, ali je njezine pristaše javno nazvao “ljudima koji vole svoju zemlju”.

Trump u debati branio teoriju zavjere QAnon

Sada su prisiljeni suočiti se s činjenicama: očekivali su da Biden neće prisegnuti, ali jest. “Želim povraćati. Muka mi je od dezinformacija i lažne nade”, objavio je jedan od njih nakon što je Biden, kako je ocijenio CNN, inauguracijom “vratio ljubaznost i pristojnost” u američku politiku.

“Gotovo je. Izvarali su nas”, napisao je drugi, a slične su razočarane poruke odaslale tisuće žrtava teorije zavjere koja se po zloćudnosti, premda nasreću ne i po učinkovitosti, može uspoređivati s izmišljotinama kakve su nacisti širili o Židovima.

Počela uhićenja zbog kaosa u Kongresu, među prvima uhićen QAnon šaman, onaj tip s bizonskim rogovima na glavi

Jer, ključna poruka koju je slao “Q”, “anonimna figura za koju sljedbenici vjeruju da je utjecajni insajder Trumpove administracije”, bila je: “Vjerujte planu.” Od plana, međutim, ništa: na dan Bidenove inauguracije, famozni “Q” misteriozno je zašutio.

BBC ne žuri s predviđanjima, pa ocjenjuje kako je “teško predvidjeti kamo će pokret ubuduće”.

Dodaje, međutim, kako “neki stručnjaci i istraživači smatraju da QAnon, koji je stotine tisuća sljedbenika uspješno uvjerio da samo oni mogu zaustaviti globalnu kabalu kriminalaca koji upravljaju svijetom, neće iščeznuti preko noći”.

Njegovi će sljedbenici “vjerojatno ostati prijetnjom sve dok ne napuste tu teoriju zavjere”, procijenio je istraživač ekstremizma Marc-Andre Argentino. “Čak i bez QAnona, bez ‘Q-a’, bez Trumpa, ključni elementi koji su te ljude naveli da vjeruju preživjet će, i oni će nastaviti tražiti medije za svoje zavjereničke umove i protudemokratske ideale”, smatra Argentino.

Naznake su već počele: neki ekstremistički i neonacistički kanali već su pokušali kapitalizirati na kaosu u QAnon zajednici, pozivajući članove da potraže i privuku sljedbenike, upozorio je BBC.

Komentiraj