EPA/KCNA

Pyongyang predlaže Washingtonu nove razgovore

Sjeverna Koreja je u petak predložila Sjedinjenim Državama nove razgovore, dan nakon neuspjeha njihova susreta na vrhu u Hanoju, jer dvije strane žele ostaviti vrata otvorena iako čvrsto stoje na svojim pozicijama.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un dugo su putovali do mjesta njihova drugog susreta posvećenog vrućem pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje, ali je susret naglo prekinut pa su se dvije strane razišle bez planirane zajedničke izjave.

Svaka strana želi drugoj pripisati odgovornost za taj zastoj.

Donald Trump je rekao da je Pyongyang tražio ukidanje svih sankcija koje su mu uvedene zbog njegovih zabranjenih programa, nuklearnog i balističkog.

Sjeverna Koreja je rekla da je tražila tek “djelomično” ukidanje tih ograničenja. A, što je neuobičajeno, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho sazvao je šačicu novinara kako bi im iznio svoju inačicu.

U zamjenu za ublažavanje mjera koje ga pritišću, Pyongyang predlaže “zatvaranje svih svojih postrojenja za nuklearnu proizvodnju” u kompleksu Yongbyonu, rekao je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova. Bolje ponude od te neće biti, upozorio je.

Kina – saveznik Pyongyanga – pozvala je pak u petak da UN raspravlja o djelomičnom ukidanju gospodarskih sankcija pod kojima je Sjeverna Koreja.

Neslaganje nije spriječilo službenu sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA-u da istakne da su Donald Trump i Kim Jong-un imali “veoma konstruktivan i iskren razgovor”.

Nakon povratka u Washington u petak američki predsjednik je istaknuo da su njegove veze sa sjevernokorejskim vođom “jako dobre”.

“Imali smo prave razgovore o važnim pitanjima s Kim Jong-unom: znamo što oni hoće a oni znaju što mi moramo postići”, istaknuo je u objavi na Twitteru.

Summit u Hanoju bio je “uspješan”, tvrdi ipak KCNA, dodajući da je Kim predložio Trumpu novi susret.

Američki predsjednik je također izrazio nadu da će ubrzo vidjeti sjevernokorejskog čelnika, ne navodeći druge potankosti.

“SAD nestrpljivo čeka povratak za pregovarački stol kako bi nastavio razgovore koji će na kraju dovesti do mira i stabilnosti”, izjavio je pak američki državni tajnik Mike Pompeo u prigodi posjeta Manili.

Komentiraj