Sjeverna Koreja “potpuno odbacuje” najnoviji paket sankcija kao “neprijateljski čin” protiv svojih građana i entiteta i nastavit će razvijati nuklearni program bez odgode, rekao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je u petak rezoluciju kojom se sankcionira 14 sjevernokorejskih dužnosnika, a među njima i šef tajnih službi i četiri poduzeća, kao odgovor na sjevernokorejski nastavak razvijanja programa naoružanja.

“To je neprijateljski čin” kojim se želi kazniti Demokratska Narodna Republika Koreja zbog “gradnje nuklearnih snaga, kako bi je razoružali te izazvali gospodarski slom”, rekao je glasnogovornik kako je prenijela službena novinska agencija KCNA.

“Bez obzira kakve sankcije i pritisak mogu slijediti, nećemo se povlačiti s puta izgradnje nuklearnih snaga kako bismo branili suverenitet zemlje i prava na nacionalno postojanje i išli naprijed prema konačnoj pobjedi”, rekao je glasnogovornik.

Prihvaćene sankcije prva su rezolucija koju su dogovorile Sjedinjene Države i Kina, jedina sjevernokorejska saveznica, otkako je dužnost američkog predsjednika preuzeo Donald Trump.

Sjeverna Koreja okrivila je Sjedinjene Države i Kinu za izradu i nametanje sankcija u Vijeću sigurnosti.

Komentiraj