Putujući filmski program ‘STIFF on the Road’ u Beogradu

FaH/ Dean SILIÆ/ ds

STIFF on the Road, putujući program najboljih filmova Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF-a posvećenog studentskom i debitantskom filmu,  svoju malu turneju u petak nastavlja u Beogradu.

Za projekcije u Jugoslavenskoj Kinoteci odabrani su najbolji dokumentarni film prošlogodišnjeg izdanja, “Gnijezdo” slovačke redateljice Kristine Leidenfrostove te najbolji igrani film “Amerika” poljske redateljice Aleksandre Trepinske.

Film “Gnijezdo” tragikomičan je i intiman dokumentarni portret ostarjelog para sa slovačkog sela koji se zadužuju ne bi li popravili kuću u kojoj žive, nadajući se da će se njihova djeca jednog dana vratiti živjeti s njima, no moraju se suočiti sa strahom od samoće.

Kao “epizoda je iz života dviju tinejdžerica u bijegu od dosadne svakodnevice” opisuje film “Amerika”, priča koja započinje autostopom, a pretvara se u emocionalnu igru koja nepovratno mijenja njihove poglede na svijet.

Na programu je i animirani film “Izlaz” mađarske redateljice Anne Ottlik, o djevojci koja odlazi od kuće i seli na strano i okrutno mjesto, a prikazat će se i dobitnici posebnih priznanja žirija.

To su “Cvijeće”, kratkometražni igrani film hrvatske redateljice Judite Gamulin, o različitim perspektivama dviju obitelji povezanih putem očeva koji dijele bolničku sobu, “Pogledi zatvorenih očiju”, dokumentarni film srpske redateljice Dore Filipović, posvećen slijepim i slabovidnim osobama te animirani film, “Alaska” izraelskih autora Ora Drorija i Yarin Kaplan, priča o američkom detektivu koji je na Aljaski doživio traumatično iskustvo.

Ti su filmovi su dosad prikazani u Bonnu, a nakon Beograda planiraju se projekcije u Bratislavi i Puli.

Turneju organiziraju riječki Filmaktiv i Studentski kulturni centar riječkog Sveučilišta, uz podršku Zaklade Kultura nova, Društva hrvatskih filmskih redatelja, HAVC-a i Primorsko-goranske županije.

Ovogodišnje, četvrto izdanje festivala, za koje su upravo zatvorene prijave, održat će se od 19. do 22. listopada u riječkom Art kinu.

U dosadašnje tri godine STIFF je zabilježio više od tri tisuće prijava iz cijeloga svijeta i prikazao više od 200 recentnih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih studentskih filmova.

Komentiraj