Screenshot/Ministarstvo mora

Putnički brod nasukao se na Šćedro, koćarica na Murter

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na svojim je stranicama izvijestilo o dvije pomorske nesreće i onečišćenju mora. Unatoč vrlo povoljnim vremenskim uvjetima, došlo je do nasukavanja broda na Murteru i Šćedru, a u Kraljevici je došlo do onečišćenja mora.

U 9 sati ujutro zaprimljena je dojava o onečišćenju mora u luci Kraljevica. Očevidom je utvrđeno kako je površinsko onečišćenje mora uzrokovano bojom koja se u more izlila iz mjesnog borodogradilišta, sa palube trajekta u remontu. “Onečišćenje se prostiralo gotovo cijelim obuhvatom kraljevičke luke te je daljnje širenje zaustavljeno plutajućim branama te sanirano primjenom kemijskih disperzanata”, navode iz Ministarstva.

U 13:35 sati službenici Lučke kapetanije Šibenik zaprimili su dojavu o pomorskoj nezgodi od službenika Pomorske policije Šibenik te su krenuli u koordiniranu spasilačku akciju prema nasukanom plovilu na otoku Murteru, na području Podraduč na sjeverozapadnoj strani otoka.

Službenici Lučke ispostave Murter pronašli su nasukanu koćaricu ‘Rom’ dužine 16.47 metara koja je plovila pod hrvatskom zastavom. U nasukavanju broda zapovjednik i član posade nisu ozlijeđeni, a očevidom je utvrđeno kako nije došlo do onečišćenja mora i morskog okoliša.

Kao uzrok nasukanja naveden je umor zapovjednika koćarice, koja se nesmotrenošću zapovjednika nasukala na otočne hridi u 02:30 sati iza ponoći. koćarica je u 15:30 sati odtegljena u Marina Vinici, u Murteru.

Nešto prije 15 sati službenici MRCC Rijeka dobili su dojavu o nasukanom većem plovilu na otok Šćedro. Službenici Lučke kapetanije Split isplovili su prema mjestu nasukavanja u uvalu porat, na sjevernoj strani otoka Šćedro. Nasukao se putnički brod dužine 33 metra ‘Zlatni žal’ koji je plovio pod hrvatskom zastavom. Na brodu je bio kapetan i dva člana posade, do kojih nitko nije ozlijeđen.

“Trup broda pretrpio je oštećenja uslijed udara u obalu, no nije ustanovljen prodor mora u potpalublje. U trenutku nasukanja na moru su vladali povoljni vremenski uvjeti i odlična vidljivost te je kao uzrok nezgode utvrđena nesmotrenost zaopovjednika broda”, stoji u priopćenju Ministarstva. Prilikom nasukavanja nije došlo do onečišćenja mora.

Komentiraj