epa

Putin želi s Netanyahuom tražiti rješenja za Bliski istok

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio u srijedu tijekom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Kremlju da želi tražiti rješenja za Bliski istok, dan nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Govoreći o stanju na Bliskom istoku, ruski predsjednik je ocijenio da je ono nažalost jako teško. “Nadam se da ćemo ne samo razgovarati o tome već i tražiti rješenja”,izjavio je ruski predsjednik, prema priopćenju Kremlja.

Benjamin Netanyahu je izjavio da će dvojica čelnika zajedno razmisliti o načinu djelovanja na prijetnje.

“Teško vjerovati, ali 73 godina nakon holokausta, na Bliskom istoku imamo Iran koji otvoreno poziva na uništenje Izraela”, dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump je najavio u utorak povlačenje Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma, zaključenog između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije te Njemačke.

Ruska diplomacija je istaknula u utorak navečer da je duboko razočarana odlukom američkog predsjednika o jednostranom izlasku iz sporazuma i o uvođenju američkih sankcija Iranu. Izrael je žestoki protivnik tog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Putin i Netanyahu su u srijedu ujutro nazočili vojnoj paradi na ulicama Moskve prigodom 73. obljetnice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

“Razgovarali smo o stanju nakon američke objave o povlačenju iz sporazuma”, naveo je Kremlj u priopćenju i precizirao da su sudionici istaknuli “duboku zabrinutost i naglasili važnost tog dokumenta”.

Premijer Dmitrij Medvedev, ministri obrane Sergej Šojgu i vanjskih poslova Sergej Lavrov, kao i šefovi specijalnih službi (FSB) Aleksandar Bortnikov i vanjskih obavještajnih službi (SVR) Sergej Narjškin su sudjelovali na sastanku Ruskog vijeća sigurnosti kojim je predsjedao Vladimir Putin.

Komentiraj