Putin: Zabrana ruskim paraolimpijcima je nehumana

FaH

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako je zabrana sudjelovanja ruskim sportašima na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru ‘nemoralna i nehumana’.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) suspendirao je ruske sportaše zbog sustavnog dopingiranja sportaša.

Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

Za razliku od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji je odluku o suspenziji ruskih sportaša prepustio sportskim savezima, IPC nije imao milosti. Čelnici Ruskog paraolimpijskog saveza podnijeli su žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausanni, no žalba je odbijena.

“Odluka o zabrani nastupa naših paraolimpijaca je izvan granica zakona, morala i humanosti,” kazao je Putin na svečanom prijemu olimpijaca u Kremlju.

Rusija će organizovati posebno natjecanje za svoje paraolimpijce, a osvajači medalja dobit će iste nagrade koje bi dobili za uspjehe u Rio de Janeiru.

Komentiraj