EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Putin za nastavak suradnje s američkom koalicijom glede Sirije

Rusija će nastaviti suradnju sa SAD-om i njegovim partnerima u borbi protiv Islamske države u Siriji, ali će ta suradnja biti dovedena u opasnost ukoliko se ponovi obaranje ruskog zrakoplova od strane Turske, izjavio je u četvrtak predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći u Kremlju nakon sastanka s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, Putin je dao do znanja koliko je ljut zbog poteza Ankare, ponovivši da je rušenje zrakoplova bio čin izdaje zemlje koju je Moskva smatrala prijateljem.

“Spremni smo na suradnju s koalicijom pod vodstvom SAD-a. Ali naravno, incidenti poput uništenja našeg zrakoplova i smrt naših vojnika su potpuno neprihvatljivi”, rekao je Putin.

“I mi krećemo sa stajalištem da neće biti ponavljanja ovakvih incidenata, inače nećemo imati potrebu surađivati s nikim, s niti jednom koalicijom ili zemljom”, poručio je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, postignut je dogovor s Hollandeom o tome “kako ćemo surađivati u skoroj budućnosti na bilateralnoj osnovi i s cijelom koalicijom predvođenom Sjedinjenim Državama”. Pojasnio je da se radi o određivanju područja na kojima se mogu vršiti zračni udari, a gdje bi bilo bolje suzdržati se od napada, te o razmjeni informacija i koordinaciji akcija.

“Mi to vidimo kao formiranje široke protuterorističke koalicije pod pokroviteljstvom UN-a”, rekao je Putin.

Također je kazao da je Rusija SAD-u proslijedila sve detalje o planu leta zrakoplova kojeg je potom Turska srušila.

“Ili Amerikanci nisu kontrolirali što im saveznici rade, ili informacije cure posvuda”, kazao je Putin.

Komentiraj