EPA/ALEXEI DRUZHININ

Putin ukinuo zabranu prodaje turističkih aranžmana za Tursku

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je ukinuo zabranu prodaje turističkih aranžmana za Tursku, koja je uvedena nakon pada ruskog zrakoplova prošle godine, prenose agencije. Ovaj potez objavljen je dekretom, u kojem Putin najavljuje i trgovinske pregovore s Turskom.

Turska je bila najomiljenija turistička destinacija Rusa, te je teško procijeniti koliko je ‘stradala’ turska turistička industrija zbog ove zabrane. Kremlj je ovog tjedna primio pismo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koje je poslužilo kao isprika. Putin i Erdogan u srijedu su razgovarali telefonski, a ruski je predsjednik turskom kolegi najavio ukidanje sankcija putovanja.

Erdogan je u pismu izrazio sućut Putinu i obitelji poginulog ruskog pilota. Borbeni zrakoplov stušen je u blizini sirijsko-turske granice u studenom prošle godine. Turska je tvrdila kkao su nekoliko puta upozoravali pilota da je ušao u turski zračni prostor, što su Rusi zanijekali. Putin je tada rekao da je dobio ‘nož u leđa’ te optužio Erdogana za suradnju s Islamskom državom. Rusija je tada uvela razne sankcije protiv turske, među kojima je i zabrana agencijama prodavanje turističkih aranžmana za Tursku.

Komentiraj