Putin šuti o Bidenovoj pobjedi, Gorbačov misli da bi se odnosi Rusije i SAD-a mogli poboljšati

Dok se ruski predsjednik Vladimir Putin ne oglašava o pobjedi Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, Mihail Gorbačov kaže da bi se odnosi između Washingtona i Moskve sada mogli poboljšati.

89-godišnji bivši predsjednik Sovjetskog Saveza rekao je za novinsku agenciju Interfax da je Biden iskrena osoba koja slijedi put razuma.

Gorbačov smatra da je Bidenova pobjeda prilika za spašavanje Novog START-a, posljednjeg velikog sporazuma o kontroli naoružanja između najvećih svjetskih nuklearnih sila koji istječe u veljači.

“Sada će biti lakše”, rekao je u nedjelju Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, misleći na posustale pregovore o produženju tog sporazuma koji je stupio na snagu 2011.

Ni Putin niti ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov još nisu komentirali Bidenovu pobjedu. Predsjednik  Donald Trump odbija priznati poraz i pokrenuo je nekoliko tužbi unatoč sumnjama stručnjaka da će to značajno promijeniti rezultate izbora.

Glavni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni čestitao je Bidenu na pobjedi i Amerikancima na biranju novih vlasti na “slobodnim i poštenim izborima”. “To je privilegija koju nemaju sve zemlje”, rekao je Navaljni koji se u Njemačkoj oporavlja nakon pokušaja trovanja.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner