PUTIN ‘Rusija i Kina koristit će vlastite valute u trgovinskoj razmjeni’

EPA/WU HONG

Rusija i Kina namjeravaju ubuduće češće koristiti vlastite valute u trgovinskoj razmjeni, kazao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin u kontekstu pogoršanih odnosa Rusije i Zapada.

“Ruska i kineska strana potvrdile su da su zainteresirane za aktivniju upotrebu vlastitih valuta u recipročnim plaćanjima”, kazao je Putin novinarima na brifingu s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom nakon razgovora na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

To će po Putinovim riječima “unaprijediti stabilnost bankovnog servisiranja izvoza i uvoza u uvjetima kontinuiranih rizika na globalnim tržištima”.

Rusija je izložena sve oštrijim sankcijama Zapada od pripojenja poluotoka Krima 2014. godine i potpore separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine, napominje agencija AFP.

Proteklih su mjeseci Sjedinjene Države uvele nove sankcije Rusiji zbog navodnog uplitanja u predsjedničke izbore 2016. godine i trovanja nekadašnjeg dvostrukog agenct Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji.

Od najnovijeg paketa američkih sankcija i prijetnje dodatnim mjerama ruski je rubalj naglo oslabio prema dolaru i euru.

Kineski je juan proteklih mjeseci također kontinuirano slabio prema dolaru.

Ruski je predsjednik u srpnju izjavio da “politički sporovi” štete dolaru u funkciji globalne rezervne valute, dok kineski juan po njegovim riječima “poprima odlike” rezervne valute.

Komentiraj