Putin raspoređuje nuklearno oružje po Bjelorusiji – Kijev tvrdi da Bjelorusija postaje “nuklearni taoc”

Ukrajina tvrdi kako Rusija svoju saveznicu Bjelorusiju pretvara u “nuklearnog taoca”. Ovakvo imenovanje došlo je od Ukrajinskih vlasti povodom stavljanja taktičkog nuklearnog oružja na područje Bjeloruje od strane Rusije.

Izvor prije spomenutog imenovanja je Twitter račun tajnika ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksija Danilova, koji uz to da piše kakoo “Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca”, također piše i kako je ovaj postupak “korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje [Bjelorusije]”.

Danilov dodaje kako će ovo samo zapečatiti stav bjeloruskog stanovništva spram Vladimira Putina. Putin je pak još u subotu najavio kako će provesti ovo raspoređivanje “taktičkog” nuklearnog oružja.

“U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika. Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto”, kazao je medijima Putin, pritom aludirajući na njemu znani pristanak Minska.

Razlog, kako kaže Vladimir Putin, ovog raspoređivanja nuklearnog oružja po Bjelorusiji je spremnost Londona da Ukrajini pošalje oružje s osiromašenim uranijem. Radi se o tenkovskim projektilima koji su već desetljećima u raznim inačicama u upotrebi, te se oko takvih optužbi britansko ministarstvo obrane izjasnilo. Projektili ne spadaju u nuklearno oružje, te osiromašeni uranij nema posljedica za zdravlje čovjeka, niti na prirodno zagađenje.

“Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima”, kazao je u odgovoru Putin, prijeteći da će upotrijebiti isto oružje, ako ga Ukrajina primi u svoj arsenal.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner