PUTIN PRIJETI EUROPI Dalekometno oružje za Kijev može imati ‘ozbiljne posljedice’

Autor:

epa11226963 Russian President and presidential candidate Vladimir Putin meets with the media at his campaign headquarters in Moscow, Russia, 18 March 2024. Based on the results of processing more than 70 percent of the protocols, Vladimir Putin is the leader in the presidential elections of the Russian Federation with 87.16 percent of the votes, according to the CEC data.  EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL

EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Europi “ozbiljnim posljedicama” ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da protiv ruskog teritorija koristi dalekometno precizno oružje koje isporučuje Zapad.

“Ti predstavnici NATO-a, posebno u Europi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti s čime se igraju”, rekao je Putin u utorak u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu na kraju državnog posjeta.

Nagovijestio je da bi Rusija mogla poduzeti vojne protumjere, te je rekao da osobito manje zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.

Putin, koji je prije više od dvije godine započeo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, optužio je Zapad za nastavak eskalacije. Modernim oružanim sustavima poput raketnog sustava ATACMS ne upravljaju ukrajinski vojnici, već visokokvalificirani stručnjaci NATO-a na temelju podataka satelitskog izviđanja, ustvrdio je.

Do sada je to oružje uglavnom bilo usmjereno na ukrajinski teritorij koji je okupirala Rusija.

LEVČENKO: ‘Ukrajina ima najveće svjetsko iskustvo prevare Rusije u pregovorima’

Putin je posebno kritizirao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji se zalaže za gađanje vojnih ciljeva na ruskom teritoriju. Stoltenberg se pozvao na pravo Ukrajine na samoobranu.

Ukrajina od SAD-a i drugih zapadnih država traži odobrenje za korištenje projektila i krstarećih raketa za napad na Rusiju kako bi se učinkovitije borila protiv neprijatelja.

Do sada je Kijev za te napade uglavnom koristio dronove vlastite proizvodnje. Dok je ruska vojska bila u mogućnosti okupljati postrojbe iza granice za nove napade na ukrajinski teritorij ili bombardirati gradove blizu granice, poput Harkiva, zrakoplovima sa sigurne pozicije praktički bez ikakvih smetnji.

UPOZORENJE ZAPADU Rusija počela vježbe s taktičkim nuklearnim oružjem

Prema Putinu, takvo odobrenje zapadnih država predstavljalo bi izravnu konfrontaciju između Rusije i Zapada. U tom kontekstu 71-godišnjak se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje.

Također je doveo u pitanje moguću zaštitu zemalja NATO-a od strane SAD-a. “Ako se ozbiljne posljedice za Europu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?“, upitao je.

Od početka rata, rusko je vodstvo više puta prijetilo da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi odvratilo Zapad od pružanja veće potpore Ukrajini.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.