FaH

Putin predložio Vjaćeslava Volodina za predsjednika Dume

Bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vjaćeslav Volodin postat će predsjednik Dume nakon što je to u petak predložio predsjednik koji je uvjerljivo pobijedio na nedavnim parlamentarnim izborima.

Volodina, predstojnika Putinova ureda od 2010. smatraju tvorcem konzervativnih i protuzapadnih mjera koje je usvojio Kremlj posljednjih godina i on je uključen na popis osoba na koje se odnose američke sankcije nakon ukrajinske krize.

“Vjaćeslav Viktorovič Volodine zna kako funkcionira parlamentarni rad, dugo je bio zastupnik i a u predsjedničkoj administraciji je bio je u izravnom kontaku sa zakonodavcima”, rekao je ruski predsjednik tijekom susreta s predsjednicima parlamentarnih skupina. “Nadam se da će mu to pomoći u radu u Donjem domu, ukoliko zastupnici glasaju za njega”, rekao je govoru koji je prenosila televizija.

Njegov izbor na čelo jednog doma ruskog parlamenta je tek formalnost jer Putinova Ujedinjena Rusija raspolaže s uvjerljivom većinom mandata.

Parlamentarni izbori 18. rujna su bili pobjedonosni za Ujedinjenu Rusiju koja će imati 343 od 450 mjesta u Dumi.

Dosadašnjeg predsjednika Dume do 2011. Sergeja Nariškina je Putin je u četvrtak imenovao na čelo moćne ruske vanjske obavještajne službe (SVR).

Predsjednik parlamentarne skupine Ujedinjena Rusija u Dumi Vladimir Vasilev je rekao da će podržati taj izbor. Vjaćeslav Volodin je rođen 1963. u Saratovu i postao je zamjenik guvernera rodne regije 1996. Zatim je postao zastupnik, a 2001. je postao šef parlamentarne frakacije “Domovina -Cijela Rusija” koja je 2002. postala Ujedinjena Rusija.

Komentiraj