EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV /SPUTNIK

Putin poziva potlačene europske Židove u Rusiju

Židovi koji se zbog antisemitizma osjećaju nesigurno u ostalim europskim zemljama mogu doći u Rusiju, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Mogu doći k nama. Napustili su Sovjetski Savez. Neka se vrate”, rekao je Putin čelniku Europskog židovskog kongresa Vječeslavu Mošeu Kantoru na sastanku u Moskvi, prenosi Interfax.

Kantor, rođeni Moskovljanin, je kazao da će s Kongresom, na čijem je čelu skoro desetljeće, razgovarati o Putinovu prijedlogu.

Prvi čovjek krovne židovske organizacije u Europi je Putinu potvrdio da je antisemitizam na kontinentu u usponu te da “Židovi bježe iz nekada prosperitetne Europe”. Prema njegovim riječima, Židovi su suočeni s najgorim uvjetima u Europi od Drugog svjetskog rata.

  • “Vidio sam izvješća da se ljudi boje nositi jarmulku u javnosti. Pokušavaju sakriti svoju etničku pripadnost”, odgovori je Putin.

Židovska zajednica u Marseilleu u utorak je, nakon nedavnog napada na židovskog učitelja, svojim članovima savjetovala da se suzdrže od nošenja jarmulke, tradicionalne kapice koju ortodoksni Židovi nose u javnosti, a ostali prilikom molitvi. Na Židova s jarmulkom je mačetom nasrnuo 15-godišnji mladić, a francuski tužitelj Brice Robin je priopćio da sve ukazuje da se radi o namjernoj, antisemitskoj agresiji te da je učitelj bio napadnut zbog svog vjerskog izgleda. Mladić je kazao da je to učinio u ime Islamske države.

Napadi muslimana na Židove zabilježeni su u Marseilleu i u studenom.

Komentiraj