Putin poziva BRICS da se pridruži Rusiji u proizvodnji cjepiva

Ruski predsjednik Vladimir Putin, kojega zemlja tvrdi da je proizvela djelotvorno cjepivo za koronavirus, pozvao je u utorak BRICS da udruži napore radi njegove masovne proizvodnje, ne otkrivajući poslovne uvjete takve ponude.

“Ruska cjepiva postoje, ona su djelotvorna i sigurna. Ostaje pitanje njihove masovne proizvodnje”, rekao je Putin na virtualnom sastanku na vrhu zemalja skupine BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

“Važno je udružiti napore radi masovne proizvodnje tih proizvoda”, dodao je.

Putin je dodao da je njegova zemlja već potpisala ugovore s Brazilom i s Indijom o kliničkim ispitivanjima cjepiva Sputnjik 5, prvog o kojemu je izvijestila Rusija a proizveo istraživački institut Gamaleja u Moskvi.

Usto je istaknuo da postoje ugovori s Kinom i s Indijom o “otvaranju centara za proizvodnju našeg cjepiva u tim zemljama, ne samo za njihove potrebe, nego i za potrebe trećih zemalja”.

Rusija tvrdi da je njezino cjepivo za koronavirus Sputnjik 5, trenutačno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, djelotvorno u 92 posto slučajeva.

Premda Moskva dosad nije otkrivala ništa od znanstvene dokumentacije o tom cjepivu u prilikama međunarodne utrke u proizvodnji uspješnog lijeka za covid-19, njegovi su autori početkom tjedna izjavili da će se studija uskoro objaviti “u jednom od glavnih medicinskih časopisa u svijetu i ocijenit će ju struka”.

Cjepiva koja razvijaju drugi ruski laboratoriji trenutačno su u fazi ispitivanja.

Rusija je krajem listopada predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zahtjev za ubrzanu registraciju cjepiva Sputnjik 5, koje je dobilo ime po prvom umjetnom satelitu u povijesti koji je konstruirao Sovjetski Savez, koje je navodno već primilo više ruskih visokih dužnosnika.

Komentiraj