Putin potpisao produljenje Novog START-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak produljenje Novog START-a pošto su Washington i Moskva postigli dogovor tjedan dana prijeka isteka tog važnog rusko-američkog sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja.

“Vladimir Putin potpisao je savezni zakon o produljenju sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Država o mjerama za smanjenje i ograničenje ofenzivnog strateškog oružja”, priopćio je Kremlj.

To produljenje će sporazum učiniti važećim do 2026. godine, a u srijedu ga je jednoglasno već potvrdio ruski parlament.

Novi START, koji je potpisan 2010., a istječe 5. veljače, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu rasporediti.

Ugovor Novi START je posljednji bilateralni sporazum koji obvezuje dvije vodeće nuklearne sile i budi nadu u poboljšanje dijaloga između Washingtona i Moskve tjedan dana po dolasku Joea Bidena u Bijelu kuću, iako su obje države već upozorile da će čvrsto braniti svoje nacionalne interese.

Novi START ograničava arsenal svake od dviju zemalja na 1550 strateških nuklearnih bojevih glava, za 30 posto manje u odnosu na plafon  utvrđen 2002.

Nadalje,  Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800, što je sasvim dovoljno da se Zemlja razori nekoliko puta.

Pregovori o produljenju bili su u škripcu tijekom administracije predsjednika Donalda Trumpa u čijem je mandatu SAD napustio tri druga važna međunarodna sporazuma: iranski nuklearni sporazum, Sporazum o nuklearnim bojnim glavama srednjeg dometa te sporazum Otvoreno nebo koji omogućuje provjeru vojnih kretanja.

Komentiraj