EPA/ALEXEI DRUZHININ/

Putin poslao pozitivne signale Europi uoči posjeta Austriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je na putu prema Beču, njegovom prvom posjetu Europskoj uniji od ponovnog izbora, signalizirao da je voljan popraviti odnose s Europskom unijom.

U razgovoru koji je objavljen uoči njegovog posjeta Putin je odbacio tvrdnje o ruskoj uroti za unošenje razdora i slabljenje Europske unije kroz povezivanje s euroskeptičnim i populističkim pokretima.

“Naprotiv, moramo pojačati našu suradnju s EU”, poručio je ruski čelnik za austrijsku televiziju ORF, dodavši kako je taj savez najvažniji ruski trgovinski partner.

Odabirom Austrije kao prve destinacije u svom četvrtom mandatu Putin se odlučio na jednu od rijetkih zapadnih država koje žele održati dijalog s Moskvom usprkos neslaganjima oko sukoba u Ukrajini i Siriji.

Za razliku od većine europskih država Austrija nije izopćila ruske diplomate nakon trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Engleskoj.

Putin će se po dolasku rano poslijepodne susresti sa svojim austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom, a potom s kancelarom Sebastianom Kurzom.

Konzervativni čelnik Kurz zastupa postepeno ukidanje europskih sankcija protiv Rusije ako dođe do napretka u smirivanju sukoba u Ukrajini.

Kurzev mlađi koalicijski partner, krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ), još je veći zagovaratelj ukidanja sankcija te ima sporazum o suradnji s vladajućom ruskom strankom Ujedinjena Rusija.

Beč i Moskva imaju i zajedničke energetske interese jer je Austrija jedna od glavnih ulaznih točaka u Europu za ruski plin.

Komentiraj