EPA/ALEXEI DRUZHININ

Putin pomilovao dvije žene osuđene za veleizdaju

Ruski predsjednik Vladimir Putin pomilovao je dvije žene osuđene za “veleizdaju” zbog toga što su slale sms poruke o kretanju ruskih tenkova prema Gruziji prije munjevitog rata dviju zemalja 2008., priopćile su u subotu ruske vlasti.

“Vodeći se načelima humanosti”, kremaljski čelnik je pomilovao Anik Kesjan i Marinu Džandžagavu, u dvjema odlukama koje su u subotu objavile ruske vlasti na portalu na kojemu objavljuju pravne dokumente.

Odluke trebaju stupiti na snagu deset dana nakon objavljivanja.

Obje žene su ruske državljanke i stanovnice Sočija, ruskog ljetovališta nedaleko od gruzijske granice. Osuđene su zbog toga što su gruzijskim “prijateljima” slale sms poruke u kojima su ih obavijestile da su na kolodvoru u svome gradu vidjele ruske tenkove, nekoliko mjeseci prije izbijanja kratkog rata dviju zemalja 2008.

Anik Kesjan, rođena 1959. osuđena je u kolovozu 2015. na osam godina zatvora, a Marina Džandžagava, rođena 1958., osuđena je u svibnju 2014. na dvanaest godina.

Moskva i Tbilisi su prekinuli diplomatske veze nakon munjevitog rata u kolovozu 2008. u kojemu je Rusija zauzela dio Gruzije i zadržala svoje postrojbe u dvama pobunjenim područjima Gruzije uz svoju granicu, Južnoj Osetiji i Abhaziji, kojih je neovisnost priznala.

Komentiraj