Putin podržava Lukašenka

Kremlj je u subotu izrazio “uvjerenost” u brzo rješenje krize u Bjelorusiji, gdje se predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik Moskve, suočava s prosvjedima nakon sporne pobjede na predsjedničkim izborima prošlog vikenda.

“Dvije strane izrazile su uvjerenost u skoro rješenje problema” u Bjelorusiji, objavio je u priopćenju ured ruskog predsjednika, nakon telefonskog razgovora između predsjednika Vladimira Putina i Vladimira Lukašenka.

Po Kremlju, “najvažnije je da te probleme ne iskoriste rušilačke snage koje žele potkopati suradnju koja je obostrano korisna” a uspostavljana je Savezom Rusije i Bjelorusije.

Razgovor potvrđuje orijentaciju prema “jačanju odnosa u tom savezu koji odgovaraju ključnim interesima bratskih naroda Rusije i Bjelorusije”, dodaje Kremlj.

Bjeloruska agencija Belta objavila je ranije da su dvojica predsjednika razgovarala “o stanju u Bjelorusiji i izvan nje”.

Dodala je da je Lukašenko zatražio da razgovara s Putinom o “prijetnji” kojoj je izložena njegova zemlja ali i “čitava naša regija”.

Pritom je najviše ciljao na opasnost koju prosvjedi u Minsku predstavljaju za Savez Rusije i Bjelorusije.

Više tisuća prosvjednika u subotu se ponovo okupilo u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi prosvjedovali protiv reizbora predsjednika Lukašenka, izvijestio je novinar AFP-a.

Desetci tisuća prosvjednika od nedjelje osporavaju reizbor Aleksandra Lukašenka diljem zemlje, izražavajući nezadovoljstvo zbog masovnih prijevara i nasilnog gušenja prosvjeda.

Bjeloruske vlasti dobile su potporu Moskve koja je osudila pokušaje “stranog uplitanja” s ciljem destabilizacije Bjelorusije, povijesnog ruskog saveznika, unatoč tenzijama između dvije zemlje koje se pojavljuju posljednjih godina.

Bjeloruski šef države nedavno je optužio Moskvu da želi svesti njegovu državu na vazalsku i umiješati se u izbore 9. kolovoza.

Komentiraj