PUTIN “Pobunjenici koriste primirje za regrupaciju”

EPA/VASILY MAXIMOV / POOL

Ruski predsjednik Vladimir Putin zjavio je da sirijske pobunjeničke skupine iskorištavaju trenutni prekid vatre da bi se regrupirali, prenosi BBC. Dodao je da je SAD, koja podržava neke pobunjeničke skupine, više zainteresirana na zadržavanje vlastitih vojnih kapaciteta, nego na odvajanje umjerenih od militanstkih skupina.

Putin je pozvao Washington da objavi detalje primirja. Sve su veće tenzije oko dvije najveće nage u Siriji oko pobunjeničke uloge i zadražavanja dostave humanitarne pomoći. Putin je u Kirgistanu rekao da Rusija i sirijska vlada poštuju uvjete primirja, ali kako SAD čini sve kako bi zadržala kapacitete ‘svojih’ pobunjenika. “To je vrlo opasan put”, naglasio je Putin.

“Ono što sada gledamo nije odvajanje terorista od zdrave oporbe, več pokušaj da se teroristi regrupiraju”, dodao je ruski predsjednik.

Podsjetimo, primirje u Siriji započelo je u ponedjeljak. Ukoliko primirje izdrži sedam dana, SAD i rusija dogovorile su zajedničke napade na skupinu Jabhat Fateh al-Sham, koja se ranije zvala al-Nusra Front, te Islamsku državu.

Komentiraj