EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Putin optužio Francusku da se poigrava s rezolucijom o Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je optužio Francusku da je namjerno izazvala Moskvu da stavi veto na rezoluciju Ujedinjenih naroda o Siriji, sugeriravši da je to učinila kao uslugu SAD-u.

Rusija je prošli tjedan stavila veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nasilju u sirijskom opkoljenom gradu Alepu koju su pripremile Francuska i Španjolska, ocijenivši da nisu bili uzeti u obzir i ruski prijedlozi. Nacrt rezolucije pozivao je sve strane na prekid neprijateljstava, dopremu humanitarne pomoći i obustavu “svih zračnih udara i letova borbenih zrakoplova nad Alepom”.

To je bio peti put da je Moskva blokirala UN u pokušaju da zaustavi petogodišnji sirijski rat koji je odnio 300.000 života, nakon čega je Zapad optužio Rusiju da joj zaustavljanje nasilja u Siriji nije u interesu.

“Nisu naši partneri ti koji bi trebali biti uvrijeđeni ruskim veto. Mi bismo trebali biti uvrijeđeni”, kazao je Putin odgovarajući na pitanja novinara na moskovskom poslovnom forumu.

Prema njegovim riječima, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je prošli tjedan tijekom posjete Moskvi načeo pitanje o sirijskoj rezoluciji i tada mu je rečeno da je previše kricnju svalio na snage sirijske vlade, ali da je Moskva neće blokirati ukoliko Francuska unese određene promjene.

“Očekivali smo konstruktivnu suradnju s Francuskom i ostalim stalnim članicama Vijeća sigurnosti. I što se desilo? Ayrault je odletio iz Moskve u Washington i sljedeći dan izašao a američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i svalio na Rusiju sve smrtne grijehe. Nitko s nama nije razgovarao (…) rezolucija je šutnuta VS-u i očigledno se očekivao naš veto”, kazao je Putin.

Ruski predsjednik tvrdi da rezolucija nije sastavljena na način da prođe, već da Rusija stavi veto.

“A zbog čega? Da se stanje dodatno pogorša i da se u medijima pod njihovom kontrolom razbukta proturuska histerija te obmane vlastiti građani”, dodao je Putin.

Sirijski Alep je od 2012. podijeljen između snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i pripadnika oporbe. Posljednjih mjeseci je postao poprište žestokih sukoba, ali i zračnih napada gdje svakodnevno ginu stotine civila i zauvijek nestaju vrijedne građevine.

U dokumentu je bio predlaže “pojačan nadzor” UN-a nad prekidom vatre koje bi detaljnije trebao razraditi glavni tajnik Ban Ki-moon.

Ayrault je prije glasovanja rekao da je cilj rezolucije okončati nasilje u “mučeničkom gradu” Alepu koji je pod intenzivnim udarima sirijske vlade i njezina saveznika Rusije.

U poruci izravno upućenoj Rusiji istaknuo je da će zemlje koje se usprotive francuskom prijedlogu “omogućiti Basharu al-Assadu da ubije još više ljudi”.

Za rezoluciju je glasovalo jedanaest članica Vijeća sigurnosti, Rusija i Venezuela su bile protiv, a Kina i Angola suzdržane.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom, pobunjeničkom dijelu Alepa, suočeno sa svakodnevnim teškim napadima otkako je sirijska vojska pokrenula ofenzivu na grad prošloga mjeseca.

Komentiraj