Putin ‘ohladio’ Abeov optimizam

epa

Ruski predsjednik Vladimir Putin hladno je u ponedjeljak reagirao na optimistična očekivanja japanskog premijera Shinza Abea da bi se uskoro mogao riješiti njihov spor oko Kurilskih otoka koji traje već više od 70 godina.

“O tom se pitanju razgovara već desetljećima i bilo bi naivno misliti da ga se može riješiti za sat vremena, ali spremni smo pronaći rješenja koja bi odgovarala i Rusiji i Japanu”, rekao je Putin novinarima nakon sastanka s Abeom u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku.

U tom se gradu od utorka održava važan gospodarski forum na kojem će sudjelovati više azijskih čelnika.

Putin je ipak stavio naglasak na jačanje odnosa, kako gospodarskih tako odnedavno i vojnih, između Rusije i Japana zadnjih godina zahvaljujući čestim susretima. “Siguran sam da će nakon ovog posjeta naši bilateralni odnosi dobiti novi zamah”, kazao je.

Sovjetski Savez okupirao je Kurilske otoke nakon Drugog svjetskog rata. Japan na njih polaže pravo i dvije zemlje zbog toga nisu sve do sada potpisale mirovni sporazum.

Pregovori o ta četiri otoka zadnjih godina nisu bitno napredovali unatoč apelima Japana.

“Japan i Rusija pred sobom imaju tešku zadaću, ali s vama se može voditi teške pregovore”, rekao je Abe, naglasivši da između dvojice čelnika postoji “uzajamno povjerenje”.

Spomenuo je projekte gospodarske suradnje povezane s Kurilima gdje se u listopadu očekuje japansko poslovno izaslanstvo.

Potvrdio je također da će se sastati s Putinom u Tokiju iduće godine, nakon summita G20 u Osaki.

Komentiraj