EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK/ KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

PUTIN ‘Napredak oko Sjeverne Koreje nije moguć bez dijaloga’

Sjevernokorejska nuklearna kriza ne može se riješiti samo sankcijama i pritiskom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu nakon sastanka s južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom, i ponovno je pozvao na uspostavu dijaloga kako bi se postigao napredak.

Putin se sastao s Moonom na marginama ekonomskog summita u istočnom ruskom gradu Vladivostoku u jeku rastuće međunarodne zabrinutosti da Pjongjang planira nova testiranja oružja, možda i lansiranje rakete dalekog dometa uoči ključne obljetnice za vikend.

Putin je osudio sjevernokorejski šesti i najveći nuklearni pokus proveden u nedjelju, rekavši da Rusija ne priznaje nuklearni status Sjeverne Koreje.

“Raketni i nuklearni program Pjongjanga predstavlja tešku povredu rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, potkopava neširenje naoružanja i stvara prijetnju sigurnosti sjeveroistočne Azije”, kazao je Putin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s južnokorejskim predsjednikom.

“Istodobno je jasno da je nemoguće riješiti problem Korejskog poluotoka samo sankcijama i pritiskom”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, ne može se postići napredak bez političkih i diplomatskih sredstava.

Moon, koji je došao na vlast ranije ove godine zagovarajući politiku dijaloga s Pjongjangom, pod sve je većim pritiskom da zauzme oštrije stajalište prema Sjevernoj Koreji.

On i Putin se slažu da je “rješavanje sjevernokorejskog pitanja glavni prioritet”.

Moon je zatražio od Ujedinjenih naroda da razmotre nametanje oštrih novih sankcija Pjongjangu nakon posljednjeg nuklearnog pokusa. On je kazao da je neizbježno da se prekine opskrba Sjeverne Koreje naftom i pozvao je Putina na suradnju.

Komentiraj