Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je imenovao bivšeg predsjednika parlamenta Sergeja Nariškina kao novog čelnika obavještajne agencije za inozemstvo.

Putin je imenovao bivšeg šefa Dume Sergeja Nariškina, za kojeg mediji pišu da je radio za njega u sovjetskom KGB-u, kao novog šefa SVR-a, na kojem će zamijeniti Mihaila Fradkova.

Ta promjena događa se nekoliko dana nakon velike pobjede Putinove Ujedinjene Rusije na parlamentarnim izborima, nakon kojih će parlament dobiti novog predsjednika, te u doba velikih tenzija između Zapada i Rusije zbog situacija u Ukrajini i Siriji.

Rast napetosti između dviju sila navodno prati obostrani rast u razinama špijuniranja kakav nije zabilježen od pada Željezne zavjese.

“Svjesni ste, kao mi, u kakvoj smo situaciji, te koliko je važan uspjeh ove službe za stabilan, siguran razvoj naše države”, rekao je Putin Nariškinu pred televizijskim kamerama.

“Važno je brzo odbijati prijetnje vezane za Rusiju, ne dopustiti im da narastu, nego djelovati kako se one ne bi ni pojavile – neutralizirati ih u ranoj fazi”, dodao je Putin.

Nariškin je Putinov dugogodišnji saveznik iz rodnog grada Sankt Peterburga, a ruski mediji tvrdi da je služio kao špijun KGB-a na zapadu.
Prema službenoj biografiji, Nariškin je služio u sovjetskom veleposlanstvu u Bruxellesu u osamdesetim godinama prije no što se zaposlio u Putinovu uredu gradonačelnika u Sankt Peterburgu.

Putin je nedavno ispremještao neke od svojih najvećih saveznika, a analitičari smatraju da to čini zbog stvaranja nove generacije pristaša uoči predsjedničkih izbora 2018.

Komentiraj