Putin i Xi Jinping objavili zajedničku izjavu. Pozivaju na dijalog za prekid rata

Rusija i Kina objavile su u utorak navečer zajedničku izjavu nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegova kineskog kolega Xi Jinpinga u Moskvi.

Prema navodima Reutersa, Rusija “pozitivno ocjenjuje” neutralni stav Kine o “ukrajinskom pitanju”.

Obje strane kažu da se protive narušavanju “legitimnih sigurnosnih interesa drugih država radi dobivanja vojnih, političkih i drugih prednosti”.

Kina također blagonaklono gleda na “spremnost” Rusije da “uloži napore za ponovno pokretanje mirovnih pregovora što je prije moguće”.

U međuvremenu, Rusija je pozdravila spremnost Kine da pregovara o “rješenju” sukoba – pozivajući se na svoj predloženi mirovni plan u 12 točaka.

Obje zemlje smatraju da je “potrebno poštivati ​​legitimne brige svih zemalja u području sigurnosti” kako bi se rat okončao.

Rusija i Kina se zalažu za sprječavanje onoga što nazivaju “blokovskom konfrontacijom” i “radnjama koje dodatno potpiruju sukob”.

Strane naglašavaju da je odgovoran dijalog najbolji način za održivo rješavanje ukrajinske krize, a međunarodna zajednica treba podržati konstruktivne napore u tom smislu”, navodi se u priopćenju.

Peking i Moskva kažu da pozivaju na prekid “svih koraka” koji eskaliraju napetosti i produžuju “neprijateljstva”.

Ako se to ne učini, riskira se “degradacija” sukoba do točke u kojoj postaje “nekontroliran”, navodi Sky news.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner