Putin i Erdogan danas o smanjenju napetosti u Siriji

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan sastaju se u četvrtak u Moskvi kako bi pronašli rješenje koje će smanjiti napetost u Siriji što je zaprijetila otvorenim sukobom Rusije i Turske na sirijskom tlu.

Sastanak dolazi u vrijeme kada su desetci turskih vojnika poginuli zadnjih tjedana u žestokim borbama u pokrajini Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika i džihadista na sjeverozapadu Sirije, gdje Turska od veljače vodi veliku ofenzivu protiv snaga Bašara al Asada.

Eskalacija napetosti na terenu izazvala je diplomatske napetosti između Moskve, saveznika sirijskog režima i Ankare, saveznika pobunjenika, prijeteći otvorenim sukobom dviju zemalja koje su se nametnule kao glavni međunarodni sudionici sirijskog rata.

Dan uoči sastanka s ruskim kolegom Erdogan je ipak izrazio nadu da će se na sastanku na vrhu u Moskvi dogovoriti o “što bržem prekidu vatre” u Idlibu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će dvojica čelnika na sastanku utvrditi “zajedničko stajalište” o uzrocima krize i razgovarati o “zajedničkim mjerama” za njezino rješenje.

“Nakon razgovora Putina i Erdogana možda će se objaviti primirje, ali to će biti tek puka predstava”, rekao je zapadni diplomat za agenciju France Presse.

“Mislim da će Putin reći Erdoganu da prekine djelovanje u Siriji”, dodao je.

“Pobjeda u Siriji je pitanje ugleda za Rusiju i za Putina osobno”, rekao je pak Jurij Barmin, analitičar u ruskom Vijeću za međunarodne poslove, natuknuvši da Moskva, koja od rujna 2015. vojno djeluje na sirijskom tlu na strani režima Bašara al Asada, nije spremna na ustupke.

Eskalacija napetosti u Idlibu, gdje je Turska srušila tri zrakoplova sirijskog režima i, po podatcima što ih je objavila nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava, ubila desetke njegovih vojnika, minirala je dogovor o prekidu sukoba i o uspostavi razvojačene zone koji su Putin i Erdogan postigli u Sočiju 2018.

Komentiraj