Ruski predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe pozvali su u četvrtak u Moskvi Sjevernu Koreju i druge zemlje da izbjegavaju ratobornu retoriku koja bi mogla dodatno ojačati tenzije oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon razgovora, Putin i Abe kazali su da su se složili usko surađivati kako bi pomogli da se smanje napetosti oko Sjeverne Koreje, a obojica su kazala kako žele i obnovu šestostranih međunarodnih pregovora.

Ruski predsjednik je tijekom razgovora s japanskim premijerom izrazio zabrinutost zbog ozbiljnog pogoršanja stanja u vezi Sjeverne Koreje.

“Pozivamo sve vlade uključene u ta regionalna pitanja da izbjegavaju korištenje ratoborne retorike i da pokušaju pokrenuti miran i konstruktivan dijalog”, rekao je Putin.

“Po mojem mišljenju, kao i po mišljenju premijera (Abea) stanje na korejskom poluotoku se na nesreću pogoršalo”, dodao je Putin.

Sjedinjene Države su obećale u srijedu da će pojačati gospodarske sankcije Sjevernoj Koreji nakon nekoliko tjedana obostranih prijetnji, uključujući i mogućnost američke vojne akcije.

Putin je također pozdravio napredak u odnosima između Rusije i Japana, koje opterećuje teritorijalni spor oko južnokurilskih otoka.

“U našem prethodnom susretu dogovorili smo jačanje odnosa, kontakata i zajedničkog rada. Već možemo zaključiti da je ostvaren napredak”, rekao je Putin.

Abe je također pozdravio razvoj odnosa između dviju zemalja, posebice njihovih gospodarskih veza koje napreduju kako je predviđeno.

Susret u Moskvi je uslijedio nakon prvog Putinovog službenog posjeta Japanu u prosincu, tijekom kojeg su zaključeni gospodarski sporazumi a razgovaralo se o teritorijalnom sporu koji od Drugog svjetskog rata kvari rusko-japanske odnose.

Južni Kurilski otoci, koje u Japanu zovu Sjeverni teritorij, koje je SSSR pripojio na kraju rata, nalaze se u središtu tog spora koji 70 godina sprečava potpisivanje mirovnog sporazuma.

Dvije zemlje su tijekom Putinova posjeta arhipelagu dogovorile pokretanje razmatranja zajedničkog gospodarskog razvoja tih vulkanskih otoka.

Putin je u četvrtak najavio da će skupina japanskih političara i poslovnih ljudi doći ovog ljeta na te otoke i da će Rusija dopustiti bivšim japanskim stanovnicima da dođu na grobove predaka.

Komentiraj