PUTIN: ‘Došli smo do točke bez povratka, zapadni model globalne sigurnosti doživio je kolaps’

Autor:

8701268 07.06.2024 Russian President Vladimir Putin attends a plenary session of the St. Petersburg International Economic Forum in St. Petersburg, Russia.,Image: 879688113, License: Rights-managed, Restrictions: Editors' note: THIS IMAGE IS PROVIDED BY RUSSIAN STATE-OWNED AGENCY SPUTNIK., Model Release: no, Credit line: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova da je trenutni model globalne sigurnosti Zapada doživio kolaps i da Zapad treba pronaći način za suradnju s Rusijom.

Putin je, u govoru, rekao da je svijet došao do točke bez povratka zbog, kako je rekao, kolapsa “zapadnog modela” globalne sigurnosti te da je vrijeme za stvaranje novog i stabilnijeg sustava umjesto njega.

“Očito svjedočimo kolapsu euroatlantskog sigurnosnog sustava. Danas ga jednostavno nema, potrebno ga je u bitnome iznova stvoriti”, rekao je Putin.

Sve to od nas zahtijeva da zajedno s našim partnerima, sa svim zainteresiranim zemljama, a ima ih mnogo, razradimo vlastite opcije za osiguranje sigurnosti u Euroaziji, predlažući ih potom za širu međunarodnu raspravu.

SASTANAK ČLANICA NATO-A Anušić najavio nastavak pomoći Hrvatske Ukrajini

Putin je rekao da je vrijeme za razgovor o novom sustavu sigurnosti u Europi i Euroaziji, a Rusija je otvorena za razgovor o tome sa svima, uključujući i NATO.

“Važno je polaziti od činjenice da je buduća sigurnosna arhitektura otvorena za sve euroazijske zemlje koje žele sudjelovati u njenom stvaranju. ‘Za sve’ podrazumijeva i europske i zemlje NATO-a, naravno”, rekao je.

Živimo na istom kontinentu. Što god se dogodilo, ne možete promijeniti zemljopis, morat ćemo koegzistirati i raditi zajedno na ovaj ili onaj način.”

Zapljena ruske imovine neće proći nekažnjeno

Ruski predsjednik istodobno je zapljenu ruske državne imovine koju provodi Zapad nazvao krađom i rekao da ona neće proći nekažnjeno.

‘NUKLEARNA PRILAGODBA’ Stoltenberg: ‘Prijetnju ne predstavlja samo Rusija, nego i Kina i Sjeverna Koreja’

Putin je, govoreći pred dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova, rekao kako način na koji se Zapad odnosio prema Moskvi pokazuje da bi “svatko” mogao biti sljedeći i postati žrtva sličnog zamrzavanja imovine kakvo provode zapadne zemlje.

Govorio je to dan nakon što su se čelnici G7, grupe sedam velikih demokracija, složili oko nacrta sporazuma o osiguranju 50 milijardi dolara kredita za Ukrajinu koristeći kamate od ruske državne imovine, zamrznute nakon što je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 2022. na takozvanu posebnu vojnu operaciju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.