Putin dolazi u Beograd, čuvat će ga pet tisuća policajaca

EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV

Ruski predsjednik Vladimir Putin 17. siječnja stiže u posjet Srbiji. Tamošnji mediji pišu kako će ga u Brogradu dočekati više od 70 tisuća ljudi, a o Putinovoj sigurnosti brinut će više od pet tisuća policajaca.

Za doček Putinu očekuje se dolazak oko 1.000 autobusa iz mnogih krajeva Srbije, a namjera je, kako tvrde izvori lista Danas, liberalnog dnevnika naklonjenog oporbi, da se kolona članova i pristaša SNS-a, koja iz pravca Novog Beograda i Zemuna krene preko Brankovog mosta ka centru Beograda, ‘snima dronovima, za kasniju uporabu u marketinške svrhe’.

Državne institucije su, kako pišu Večernje novosti, spremne za dolazak „jednog od najupečatljivijih svjetskih vođa i najčuvanijih političara na svijetu“, a detalji Putinova boravka trebali bi biti razrađeni do subote, jer bi u Beograd trebala stići i Putinova „prethodnica“, kako bi s kolegama iz srbijanskih sigurnosnih službi još jednom provjerila je li sve sigurnosno dobro organizirano uoči značajnog posjeta.

Očekuje se da će među središnjim temama razgovora Putin-Vučić biti pregovori Beograda i Prištine o rješavanju kosovskog pitanja.

Najavljeno je da će se na stolu dviju državnih delegacija naći i „20 strateških sporazuma“, za koje beogradski tisak tvrdi da su vrijedni „nekoliko stotina milijuna eura“. Riječ je o projektima ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, obrazovanje i turizam te ugovorima o izgradnji željezničkih koridora i priključenju Srbije na plinovod „Turski tok“. U okviru vojne suradnje očekuje se da će biti riječi o isporuci tenkova T-72 i protuzračnih raketa, navode Večernje novosti.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner