EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Putin američki popis ruskih oligarha nazvao “neprijateljskim činom”

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavljeni popis američkog ministarstva financija, na kojemu su se pod prijetnjom sankcija našli brojni uglednici bliski Kremlju, nazvao “neprijateljskim činom”.

Taj popis će, po ruskom predsjedniku, zasigurno dodatno zakomplicirati američko ruske odnose i “naštetiti međunarodnim odnosima u cjelini”.

“U stvari, sve osobe na tom popisu su okarakterizirane kao neprijatelji SAD-a”, kazao je Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov.

Popis, koji je dio paketa sankcija koji je prošle godine ozakonjen, navodi 210 imena, političkih dužnosnika i “oligarha” koji su se na listu dospjeli sukladno njihovoj bliskosti ruskim vlastima i njihovoj financijskoj moći.

Među 114 političara se nalaze izvršni direktori moćnih državnih kompanija poput Gazproma i Rosnefta, te glavešine obavještajnih agencija, FSB-a, SVR-a i GRU-a.

Na popisu je završio i ruski premijer Dmitrij Medvedev, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i još više od 40 članova predsjedničke administracije, isključujući Putina.

Na listi je 96 oligarha s bogatstvom većim od milijardu dolara, a među kojima su utjecajni investitor Roman Abramovič te industrijski magnati Oleg Deripaska i Aleksandar Abramov.

U dokumentu američkog ministarstva financija stoji da stavljanje na listu ne znači i sudjelovanje u nelegalnim aktivnostima.

Komentiraj