Putanja asteroida koji je uništio dinosaure stvorila je “savršenu oluju”

Sve je jasnije zašto je asteroid koji je pogodio Zemlju prije 66 milijuna godina bio tako katastrofalan. Svemirsko tijelo, koje je izbrisao 75 posto svih vrsta uključujući dinosaure, pogodio je najgore moguće područje na planetu i, prema novim istraživanjima, pod najsmrtonosnijim kutom, prenosi  BBC.

Znanstvenici koji su proučavali krater i radili kompjutorske simulacije kažu da se asteroid zabio u Zemlju pod kutom od 60 stupnjeva što je pogoršalo utjecaj na klimu.

Poznao je da su stijene na mjestu udara u današnjem Meksičkom zaljevu sadržavale goleme količine sumpora . Kada je taj materijal izbačen visoko u atmosferu i pomiješao se s vodenom parom došlo je do “globalne zime”.

A kut udara pridonio je tome da kriza bude intenzivna i dugotrajna.

“Udar pod kutom od 45 do 60 stupnjeva vrlo je učinkovit u smislu isparavanja i izbacivanja krhotina visoko u zrak. Ako se udar dogodi pod manjim kutom, količina materijala koji se izdiže u atmosferu je puno manji”, objasnio je profesor Gareth Collins s Kraljevskog koledža u Londonu.

“Priroda lokacije na kojoj se taj događaj odvio, zajedno s udarnim kutom, čini ga savršenom olujom”, dodao je.

Većina životinjskog i biljnog života na Zemlji podleglo je pogoršanim uvjetima.

Krater širok 200 kilometara nalazi se ispod poluotoka Yucatan u Meksiku, a njegov najočuvaniji dio uz obale lučkog grada Chicxuluba, piše BBC.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]