PUT U BEČ: Hrvatska zbog Hernadija uputila notu Austriji i Njemačkoj

Slavko Midzor/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak u Opatovcu kako je Hrvatska uputila notu Austriji i Njemačkoj zbog činjenice da je predsjednik Uprave MOL-a Zsoltan Hernandi ovog tjedna bio na službenom putu u Beču.

“Upućena je nota Hrvatske u kojoj pitamo zbog čega je to moguće. Mora se postupati po uhidbenom nalogu”, kazao je novinarima Ranko Ostojić podsjetivši kako je Hrvatska članica Europola i Interpola te zaslužuje jednaki tretman.

“Šta će s time biti ne mogu reći jer to radi policija, državno odvjetnoštvo i međunarodna pravna pomoć”, kazao je.

Mađarski MOL potvrdio je u srijedu navečer Hini da je Hernadi, za kojim je zbog hrvatskih optužbi za korupciju raspisana Interpolova tjeralica, bio na službenom putu u Beču, gdje je razgovarao s predsjednikom Uprave OMV-a Rainerom Seeleom.

“Možemo potvrditi da je održan poslovni sastanak danas u Beču između g. Hernadija i g. Seelea. Ne komentiramo pravna pitanja, ali Zsolt Hernadi bio je legalno u Austriji i posjećivao Njemačku zadnjih nekoliko mjeseci, a također u Berlinu razgovarao o pitanjima energetske sigurnosti u regiji”, rekao je Hini glasnogovornik MOL-a Tamas Berzi.

Hernadijev put u Beč interesantan je zbog činjenice da je on na crvenoj Interpolovoj tjeralici, zbog optužnice hrvatskog pravosuđa koje ga tereti da je bivšeg predsjednika Vlade i HDZ-a Ivu Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Crvena tjeralica reaktivirana je u veljači ove godine, a prvi put je raspisana u listopadu 2013. nakon što je Hernadija hrvatsko pravosuđe tražilo zbog sumnje u podmićivanje.

Prema tjeralici, policija bilo koje države – članice Interpola u kojoj se Hernadi zatekne, trebala bi ga zadržati do eventualnog hrvatskog zahtjeva za izručenjem.

Presudu Sanaderu u slučaju Ina-MOL, Ustavni sud je ukinuo i vratio na ponovno suđenje pa postoji mogućnost da se u ponovljenom postupku spoje suđenja Henadiju i Sanaderu.

Komentiraj