“Put oko svijeta u 80 dana” dobio je pet Oscara

Jedan je od pedeset i četiri romana iz ciklusa Voyages Extraordinaires u kojem glavni lik Phileas Fogg, inače bogataš nezavidnog društvenog života i ovisnik o rutini, koji upada u raspravu o tvrdnji da je moguće proputovati svijet u osamdeset dana. Kako bi provjerili tu tezu, on i njegov sluga Passepartout uskoro kreću na put iz Londona, kombinirajući vlak i parnjaču kao prijevozna sredstva.

Jules Verne u ovom romanu, kroz avanture koje Fogg prolazi na putovanju, opisuje cijeli svijet, različite kulture, krajolike, gradove, pa i čitava društva. Radnja je prepuna neočekivanih obrata i napetih zbivanja, a čitatelja stalno prati ona napetost u iščekivanju hoće li Fogg uspjeti proputovati svijet u zadanome roku. Glavne likove čine Philleas Fogg, sluga Jean Passepartout, detektiv Fix i princeza Aude, uz koje se još pojavljuje i široka paleta sporednih likova koji radnju čine zanimljivijom.

Priča je pojavila na velikom platnu 17. listopada 1956. godine, režirao ju je engleski redatelj Michael Andreson, a u glavnim ulogama nastupili su David Niven i Cantinflas. Film je osvojio pet Oscara.

Komentiraj