Pustinjski rituali Tunisa i industrial glazba

Ifriqiyya Electrique

U četvrtak, u klubu Močvara, održat će se koncert benda iz Tunisa Ifriqiyya Electrique.

Nakon proljetnih nastupa skupina Širom, Damir Imamović Sevdah Takht i King Ayisoba, world music sezonu u Močvari zaključujemo nastupom još jednog izvođača koji objavljuje za Glitterbeat Records, po mnogima trenutno najbolju i najagilniju svjetsku world music etiketu. Ifriqiyya Electrique dolaze iz Tunisa, iz pustinjskog okruga Djerid i predstavit će nam svoj nevjerojatni glazbeni amalgam – spoj pustinjske ritualne tradicije i post industrijske glazbe na tragu najkreativnijih dana berlinske scene minulog milenija.

Prije nego što je osnovao bend, gitarist François Cambuzat proveo je mjesece snimajući videozapise procesija i rituala u pustinjama na jugu Tunisa. Uz videoprojekcije koje su dio koncertnog nastupa, peteročlana skupina izvodi tradicionalnu sufi trance glazbu vezanu za ritual Banga, a zvuk obogaćuju i brojnim modernim perkusionističkim i elektronskim elementima, davajući svojoj glazbi jedinstvenu vizuru. Iako su takve usporedbe često nezahvalne, vrlo je vjerojatno da bi Einstürzende Neubauten, da su nastali u pustinjama Tunisa umjesto u Berlinu, zvučali baš onako kako zvuče Ifriqiyya Electrique.

Ifriqiyya Electrique, prvobitno zamišljeni kao live audiovizualni projekt, krajem svibnja objavili su debitantski album “Rûwâhîne” za spomenuti Glitterbeat Records. “Rûwâhîne” je početak njihovog putovanja po world music meridijanima. Nakon nastupa na brojnim klupskim koncertima i ljetnim glazbenim festivalima (koji uključuju i Roskilde, Womex i Womad), Ifriqiyya Electrique kreću na dugu koncertnu turneju po Europi, Americi i Kini, na kojoj će predstaviti svoj jedinstveni spoj glazbenog i vizualnog, kao i tradicionalnog i suvremenog. Prije nego što ih upozna ostatak svijeta, na ekskluzivnom koncertu u Močvari saznajte zašto su Ifriqiyya Electrique trenutno najinteresantnije novo ime sve popularnije glazbene scene koja nam stiže iz afričkih pustinja.

Komentiraj